Ilyenek voltak a magyar férfiak száz éve

Időutazás 1910-es évek közepére, hogy megnézzük, hogyan nyomták ezt a „férfinak lenni” dolgot dédapáink a Monarchia idején.

Apai dédnagyapám, Izing József harcolt az I. világháborúban a keleti fronton, ahol 1918-ban hadifogságba esett. A szüleimtől tudom, hogy évekkel a háború után térhetett haza Oroszországból. Mindössze egy fényképet láttam róla egy szürke színű veteránigazolványban, de már kicsit homályosak az emlékeim, mivel valahová elkeveredett ez az értékes családi ereklye. Mindenesetre nekiálltam keresgélni a zseniális Fortepan archívumában, hátha véletlenül rábukkanok. Ilyen fotókat néztem végig:

.

Különösképpen a katonai csoportképeket néztem hosszasabban, persze fogalmam sincs, hogy szerepel-e valamelyiken, vajon ő néz-e vissza rám, mindenesetre amióta láttam azt az igazolványt pár éve, valahogy közelebb érzem magamhoz azt a korábban távolinak tűnő, megfoghatatlan és idegen valamit, amit Monarchiának szokás nevezni.

Dédapámra végül nem bukkantam rá – persze lehet, hogy igen, csak nem vettem észre – ellenben rengeteg magyar férfi nézett vissza rám jobbnál jobb fotókról, így aztán úgy döntöttem, hogy összeszedek párat. Az 1915-ben készült fotókon mentem végig, így aztán egy frappáns húzással mondhatjuk azt, hogy ez az összeállítás megmutatja, hogyan néztek ki száz évvel ezelőtt a magyar férfiak.

Abban az évben – és a következő pár esztendőben – nem lehetett túl jó magyar férfinak lenni, a Monarchia háborúban állt, magyar katonák harcoltak a mai Ukrajna területén, Galíciában és a Délvidéken. A háború végére az Osztrák-Magyar Monarchia 1,1 millió katonát és fél millió polgárát veszítette el.

Nagy-Magyarország területéről a becslések szerint 3,5 millióan vonultak be, ezek közül fél millióan elestek, 883 ezren fogságba kerültek, a sebesültek száma 1,4 millió volt.

Persze 1915-ben sem szólt minden a háborúról. A fotók tanulsága szerint a magyar férfiaknak 1915-ben is volt idejük stílusosnak lenni.

Itt érdemes figyelni a bajszokat…

Ez a férfi a hetykén lelógó cigarettával és a félrecsapott sapkával egy kész némafilmsztár.

Egy magyar gentleman…

és egy fiatal verziója…

A férfiaknak 1915-ben is fontos volt a barátság.

Ez itt például Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő.

És persze a férfiak akkoriban is szerettek bulizni.

Férfiak és sör – ez a szerelem nem mostanában kezdődött

Gépekkel pózolni 1915-ben is nagyon férfias volt.

Ez a férfi itt Csermely Károly pilóta, a “rákosmezei repülők” egyike, háttérben egy Voisin Biplane.

Persze ez a kisportolt férfitársunk sem panaszkodhat. Nagyon macsó.

Ez például remek coverkép lenne a Facebookon.

És természetesen a magyar férfiaknak 1915-ben is volt idejük a nőkre…

és a családra.

Összességében mondhatjuk, hogy a magyar férfiak 1915-ben is tudták, mi a kúl.

betöltés...