A világ 11 legkülönlegesebb tava. A 4-et ép ésszel fel sem tudom fogni.

Ha az ember tóra gondol, általában egy zöldes-kékes vizű, Balaton-szerű állóvíz jut eszébe, amelyben halak úszkálnak, hínárok élnek és a parton boldog családok heverésznek. Nos, a következő tavak egyáltalán nem ilyenek. Mindegyik annyira különleges, hogy tényleg hihetetlen, hogy ezen a bolygón léteznek. Van köztük tűzforró, kristálytiszta (annyira tiszta, hogy semmilyen élőlény nem él meg benne), szurkos, ezüstben gazdag és olyan, amelybe ha beteszed a lábad, biztos hogy pár napon belül meghalsz. Kihagyhatatlan válogatás csodálatos Földünk szinte ismeretlen csodáiról!

1. Nakuru-tó, Kenya

A tó vize rengeteg algát tartalmaz, amely a flamingók egyik kedvelt tápláléka. Emiatt a tó állandóan tele van a gyönyörű rózsaszín madarakkal.

2. A Carbrook Golf Club tava, Ausztrália

A bikacápák folyókban élnek, azonban egy áradás során a golfpálya tavába került néhány példány. A cápák azóta is a kis tóban élnek.

3. Szurok-tó, Trinidad

A világ legfontosabb természetes aszfalt lelőhelye. 200 éve bányásszák innen a természetes bitument.

4. Nátron-tó, Tanzánia

A Nátron-tó a világ leglúgosabb tava, PH értéke elérheti a 10-et is. A tó tükröződő felülete odavonzza a madarakat, denevéreket, azonban az az állat, amely becsapódik a vízbe, kiszárad, “kővé dermed” és tökéletesen mumifikálódik. Száraz hónapokban a tó szintje csökken, és láthatóvá válnak a nátron-sóval borított tetemek.

(Nick Brandt fotói.)

5. Nyos-tó, Kamerun

Egyike a három ismert, szén-dioxiddal telített afrikai tónak. “Robbanó tónak” nevezik, a 1986-ban bekövetkezett kitörésekor a felszálló szén-dioxid felhő több mint 1700 ember és 3500 háziállat halálát okozva.

6. McKenzie-tó, Ausztrália

A tó vize annyira kristálytiszta, hogy szinte semmilyen faj nem tud megélni benne. Gyönyörű vize miatt rengeteg turista keresi fel ezt a hihetetlen csodát.

7. Erta Ale, Etiópia

Etiópia legaktívabb vulkánja, negyven éve folyamatosan működik. Benne állandó lávató található, a világon összesen öt ilyen pokoli tó létezik. 2005-ben a vulkán kitört, több száz haszonállatot pusztított el és több ezer helyi lakosnak kellett otthonát elhagynia.

8. Kliluk-tó, Kanada

A “Pöttyös tónak” is becézett kanadai Kliluk-tóban a világon a legmagasabb az ásványianyag-koncentráció, a tó vize többek között ezüstöt és titánt is tartalmaz. Melegebb időszakokban a tóban lévő ásványi anyagok kikristályosodnak, ezzel színpompás, kerek medencéket alakulnak ki a felszínen.

9. Karachay-tó, Oroszország

A tó melletti üzemben több nukleáris baleset is történt az elmúlt évtizedekben, amelyek közül az 1957-es katasztrófa a legkiemelkedőbb, amely a csernobili tragédiánál is súlyosabb volt, amely a környezeti károkat illeti. A Karachay-tóba ezután még több mint egy évtizedig eresztették az üzem radioaktív hűtővizét. Jelenleg a tavat a világ legszennyezettebb helyei között tartják számon. Még védőruházattal sem tanácsos megközelíteni a tó partját sem. Néhány perc a tó partján eltöltve egyenlő a biztos öngyilkossággal.

10. Forró-tó, Dominika

Ebben a tóban biztosan nem fogsz fürdeni: a víz hőmérséklete állandóan 90 Celsius fok felett van, emiatt állandóan forrásban van.

11. Medúza-tó, Palau

A kis tó régebben összeköttetésben állt a Csendes-óceánnal, azonban a felmelegedés miatt a tó vizének szintje annyira lecsökkent, hogy végül leszakadt az óceántól, ezzel az ezernyi medúza a tó vizében rekedt. Csípésük mára már nem jelent veszélyt, mert természetes ellenség híján csalánsejtjeik elgyengültek, emiatt az ide látogató turisták gond nélkül úszkálhatnak a medúzák szédítő rajában.

betöltés...