Fülcsengés, ízületi ropogás, csuklás? Nézd meg, mit jeleznek a szervezetünk hangjai!

Néha a szervezetünk fura hangokat hallat, és emiatt sokszor akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk. Nincs annál rosszabb, ha a templomban, színházban ránkjön a csuklás, vagy hangosan el kezd korogni a gyomrunk. Nem érdemes ilyenkor magyarázkodni, hiszen bárkivel megtörténhet. Inkább értsük meg testünk működését.

1. Csuklás

A rekeszizom önkéntelen összehúzódása okozza. Ez percenként néhányszor megismétlődik, ilyenkor a tüdőbe beáramló levegőtől a gégefedő hirtelen lezárul, és fura hang keletkezik. Leginkább akkor jön létre a csuklás, ha valaki túl gyorsan eszik, vagy iszik, és nem megfelelően veszi a levegőt. De okozhatja a túlzott alkohol fogyasztás, szénsavas italok, túlevés, izgatottság, stressz, hirtelen hőmérsékletváltozás. A szorongásos stressz okozta csuklás időszakosan, akár hónapokon keresztül is visszatérhet, és akár egy órán át is tarthat.

A csuklás viszont néhány komolyabb betegséget is jelezhet, mint például rákot, fertőzéseket, stroke-ot, idegrendszeri problémákat, de akár veseproblémát, nyaki vagy mellkasi betegségeket is. Ha valamilyen mentális egészségi probléma okozza a csuklást, a legjobb módszer elállítására az lehet, ha tíz másodpercig visszatartjuk a lélegzetünk, majd iszunk egy korty hideg vizet, és megeszünk egy teáskanál cukrot.

2. Ízületi pattogás

A közhiedelemmel ellentétben az ujjak, lábak vagy nyak pattogtatása nem károsítja az ízületeket, vagyis nem alakul ki ízületi gyulladás. A pattogó hang valójában a két csont közötti folyadék közlekedéséből származik. Ilyenkor megnő a két csont közötti tér, vákuum keletkezik, és beáramlik a synovialis folyadék. A hang tulajdonképpen a folyadékbuborékok kipattanásából származik. A roppanó hang látszólag teljesen ártalmatlan, azonban, ha valakinél közben fájdalom is jelentkezik, forduljon szakemberhez.

3. Gyomorkorgás

Leginkább az éhség számlájára szoktuk írni a kellemetlen gyomorkorgást, azonban például cukros élelmiszerek fogyasztása is okozhatja. A fura hangot a kitáguló tápcsatorna, vagyis a bélmozgás okozza. Ezek az izom összehúzódások segítenek lebontani az élelmiszereket, így, amikor beindul az emésztés, akkor is keletkezhet korgás. A korgás megszüntetésére jó módszer lehet, ha eszünk egy keveset, hogy kitöltsük a fennmaradt ürt. Ha túlságosan sokat korog a gyomrunk, gyanakodhatunk irritábilis bélszindrómára is, keressünk fel egy orvost.

4. Fülcsengés

A rendszeresen, este lefekvés előtt jelentkező fülzúgás halláskárosodást is jelezhet. Lehet, hogy eddig nem is tudtunk róla, vagy nem vettük észre, hogy baj lenne a hallásunkkal. Kiválthatja egy fertőzés, sérülés, túl sok fülzsír, de valamilyen daganat is. A problémát csak súlyosbítja a koffein és alkohol tartalmú italok fogyasztása, a stressz és a dohányzás. Ha sokáig nem múlik el, forduljunk orvoshoz.

5. Szortyogás

Sok esetben allergia okozza, vagy megfázás. Ha egyik probléma sem áll fenn, akkor forduljunk orvoshoz, hiszen lehet, hogy valamilyen sérülés van az orrunkban, ami akadályozza a szuszogást.

betöltés...