6 borzongató példa arra, hogy a karma létezik és működik

Sokan hiszen abban, hogy érdemes jót tenni másokkal, mert adott esetben majd visszakaphatjuk a sorstól. Na de így?

Szeretünk hinni abban, hogy van egy felső erő, ami jutalmazza azokat, akik jót tesznek másokkal. Nem történik meg mindig, de többször érezzük, hogy dolgozik a karma.

Itt van pár erős példa arra, hogy visszakapja, aki jót tesz mással.

6. A férfi, aki vért adott, és kétmillió kisbabát mentett meg

James Harrison a halál kapujában állt 14 éves korában. Egy műtét mentette meg az életét. El kellett távolítani az egyik tüdejét, ami miatt két liter vért vesztett. A túléléséhez az kellett, hogy több ember vérét kapja meg – ő pedig viszonozni akarta ezt a szívességet.

Később annyiszor adott vért, amilyen gyakran csak tudott. Először 18 éves korában szánta rá magát. Hamar kiderült, hogy különleges vére van, amelyet egy ritka agyi betegségben szenvedő kisbabák megmentésére használhatnak. Az orvosok megkérték, hogy rendszeresen adjon vérplazmát és járjon vizsgálatokra. A férfi ma a hetvenes éveiben jár, és több mint kétmillió kisbaba megmentéséhez használták fel a vérét.

Nem csak idegeneknek segített: amikor a lánya teherbe esett, az ő vére mentette meg a saját unokájának életét is. Így tulajdonképpen az eltökéltségének és a 18 éves korában hozott döntésnek köszönhető, hogy nagyapa lett.

5. A férfi, aki túlélt egy szívrohamot, miután segített egy autósnak

Victor Giesbrecht és a felesége, Ann 2011-ben Wisconsin államban megláttak az út mellett két fiatal nőt, akik a kocsijukkal bíbelődtek. Lehúzódtak, és segítettek nekik kereket cserélni.

Továbbindultak, és rövid idő elteltével ők húzódtak félre, mert a férfi rosszul lett. Megálltak azok is, akiknek korábban segítettek, hogy megnézzék, mi történt. Victornak szívrohama volt, és a “kerékcserés nők” egyike pont nővérként dolgozott.

Újraélesztette a férfit, míg a társa hívta a mentőket. A segítség időben megérkezett a helyszínre, Victort kórházba szállították, és túlélte a rohamot. Ki tudja, hogy segített-e volna nekik bárki – pláne egy szakképzett nővér -, ha Giesbrechték nem asszisztálnak a kerékcseréhez.

4. A férfi, aki a jövendőbeli feleségének adta a fél máját

Christopher Dempsey olyan betegnek ajánlotta fel a fél máját, akivel sosem találkozott korábban. Egyik kollégája mesélte sajnálkozva, hogy az unokatestvérének súlyos májproblémái vannak. Donorra volt szüksége, de több mint százezer ember volt előtte a listán. Átültetés nélkül csak két hónapja lett volna hátra.

Dempsey egyáltalán nem ismerte a nőt, de nem akarta, hogy szenvedjen. Kivizsgáltatta magát és kiderült, hogy megfelelő donor lenne a nő számára, és beleegyezett a műtétbe.

Nem is találkoztak addig, amíg Christopher nem ajánlotta fel a segítségét. A műtét után randizni kezdtek, és egymásba szerettek. 2016-ban összeházasodtak; két évvel azután, hogy a férfi megmentette a későbbi párja, Heather Krueger életét.

3. Az orvos, akit az a férfi mentett meg, akit korábban ő maga

Egy amerikai orvos súlyos közúti balesetet szenvedett 2011-ben egy országúton. Megpördült és kigyulladt az autója, amiből nem tudott kimászni. Amikorra megérkezett a segítség, a tűz már elért a lábaihoz. A mentősök ki tudták húzni a kocsiból, és megmentették a biztos haláltól.

A mentős, aki kihúzta az autóból és vele volt a kórházba szállításig, csak az épületbe érve hallotta meg a sérült nevét: ő volt az az orvos, aki megmentette koraszülöttként.

2. Az elsősegély-oktató, akit a diákjai mentettek meg

Bob Marlin elsősegély-oktatóként dolgozott a kezdetek óta, rengeteg tűzoltót ő képzett ki a városában. Extra órákat is vállalt, magáncégeknél is oktatott – például abban a golfklubban is, ahol egyszer szívrohamot kapott.

Ott volt a testvére is, akinek ő tanította meg az újraélesztést. Segítséget hívott és elvégezte rajta az újraélesztést, míg egy dolgozó a golfklubból odaért egy defibrillátorral. A kórházba szállításáig féltucatnyi ember volt a segítségére – akik kivétel nélkül tőle tanultak elsősegélynyújtást.

1. A nő, akit az a srác mentett meg, akit korábban ő maga

A tízéves Kevin Stephan az öccséék csapatában játszott egy baseballmeccsen. Az egyik csapattársa figyelmetlen volt, és bemelegítés közben olyan erősen eltalálta az ütőjével Kevin mellkasát, hogy megállt a szíve. Szerencséjére volt a közönségben egy nő, aki egyből odarohant, és újraélesztette.

Hét évvel később, 2006-ban Kevinnek lehetősége adódott viszonozni a szívességet: a nő egy étteremben ebédelt, amikor fuldokolni kezdett. A férfi volt az, aki elsőként odarohant segítséget nyújtani, mit sem sejtve arról, hogy korábban már találkozott a nővel. Heimlich-műfogást alkalmazott rajta – csak ezután jött rá, hogy korábbi megmentőjét mentette meg éppen.

betöltés...