Ennyi gyaloglástól ennyit fogysz, mutatjuk!

A séta az egyik legegyszerűbb formája a testmozgás ezekben a hónapokban. Attól függően, milyen gyakran és intenzíven sétálsz, hetente fél kilót vagy még ennél is többet fogyhatsz diétázás nélkül.

Sétával át tudod alakítani az izmaidat, a testedet, egészségesebb leszel, és nemcsak a mérleg, hanem a centi is kevesebbet mutat majd.

Hogyan fogyhatsz sétával?

A kalóriaégetés mennyisége két tényezőtől függ: a testsúlyodtól és a gyaloglás helyétől. Átlagos sebességgel sétálva (6,4 km/órás sebességgel haladva) 400 kalóriát égethetsz el egy óra alatt.

Ha gyaloglással szeretnél fogyni, érdemes beszerezned egy lépésszámlálót, amit a csípődhöz közel viselj. A kis készülék megmondja, mennyit sétáltál a nap folyamán. Ha tudod, mennyit és milyen sebességgel sétáltál aznap, tudni fogod, hogy gyorsabban, vagy többet kell-e majd sétálnod az elkövetkező napokban ahhoz, hogy több kalóriát tudj elégetni.

Ha például 8000 lépés a napi rutin gyaloglásod, és még mindig nem sikerült fogynod, növelned kell a lépéseid számát, kiegészítve egy gyorsabb (futás) teljesítménnyel.

Mennyit sétálj ahhoz, hogy fogyj?

A legtöbb embernek 2000 lépést kell megtennie egy átlagos mérföld (1600 méter) távolságon annak érdekében, hogy kalóriát égessen el, és fogyjon. Ebben a tempóban 100 kalóriát éget el 1600 méter gyaloglás közben.

A megfelelő fogyás érdekében csak annyit kell tenned, hogy a napi rutinos gyaloglásod során több lépést iktatsz be.

1 mérföldet (1600 métert) 2000 lépéssel megtéve 100 kalóriát égetsz el.
Ahhoz tehát, hogy fél kilót fogyhass egy hét alatt, naponta 500 kalóriát kell elégetned, ami 10000 lépést jelent.

Íme néhány tipp, hogyan lehet könnyebb a napi 10 ezer lépéses gyaloglás kivitelezése:

* Ne utazz mindig busszal, ha elsétálhatsz a munkahelyedre az otthonodból, vagy egyszerűen csak szállj le hamarabb, kb. az úti cél felénél!
* Ne parkolj túl közel a célállomáshoz, hogy sétálnod kelljen egy kicsit!
* Sétálj az állomásra is – felejtsd el a taxit vagy a buszt!
* Soha ne használd a liftet, inkább lépcsőzz!
* Sétálj a gyermekeddel az iskolába, vagy az edzésre!

Hogy ne und meg a gyaloglást…

Ha mindig ugyanazon, ugyanabban az időben sétálsz, akkor idővel nagyon unalmassá, rutinszerűvé válhat a gyaloglás. Ennek elkerülésére változtass az időn, az útvonalon, és a szokásaidon.
Keress új útvonalakat a sétádhoz, közben hallgass zenét, amitől több motivációt kapsz a folytatshoz.
Télen sem lehet majd a hideg az ellenséged. Ha elfér, és megteheted, vásárolj, vagy kölcsönözz futópadot, és sétálj tévézés közben.
Hívd el a barátnődet vagy a párodat, hogy sétáljon veled.

Milyen stílusban gyalogolj?

Mindig nézz előre, a fejedet tartsd fent, nyomd ki a fenekedet, húzd be a hasadat, hogy a gerincednek kényelmes legyen a séta. Így sokkal optimálisabb eredményeket érhetsz el a sétában.

Milyen gyakran sétálj?

Ha komolyan el akarod kezdeni a napi rendszeres sétát, kérd ki orvosod tanácsát annak érdekében, hogy megmondja, egészséges vagy-e ahhoz, hogy elkezd az alakformálás e formáját. Miután jóváhagyta az orvos, kezd heti három napos, 15-20 perc sétával. Majd lépésről lépésre emeld a gyaloglási rutinodon, amíg nem gyalogolsz 30-60 percet minden nap a héten.

Rá fogsz jönni, hogy ez a legkönnyebb, és a legjobb módja annak, hogy mindenféle különösebb diéta nélkül csökkenthesd a súlyodat.

betöltés...