Kiderült, a tapló pasikhoz a nők miért is vonzódnak annyira

betöltés...

Egy új tanulmány szerint a szarkazmus egyre vonzóbb a nők körében. Ha te is szeretsz élcelődni, akkor van egy jó hírünk! Gúnyolódni ma már sármos! No de miért is?

„A pasik bunkók, és ez bejön!” – napi közhely

Többször olvashattuk már – a diszkó után – az internetes társkeresők és közösségi oldalak felületein, hogy a férfiak a bunkóssággal és gúnyolódással hódítanak. Úgy tűnik, igaz.

A Kaliforniai Egyetem neurológusa, dr. Katherine Rankin szerint a szarkazmus és a gúnyolódás egyre inkább bejön a csajoknak.

Új irányvonal az internetes ismerkedésben?

A világhálón teljesen más módszerekkel csajozunk, mint a való világban. A digitális térben könnyű álarcok mögé bújni, mindössze csak egy üzenetküldő ablak a csatorna a két fél között. Ez a legkevésbé informatív formája annak, hogy jobban megismerjünk bárkit is.

„Élőben” már más a helyzet. Itt sok környezeti tényezőre kell figyelni, és személyesebbek az első benyomások is. Ezért manapság nagy patja van az online társkeresésnek, melynél a bunkózás – a felhasználói okosságok után szabadon – éppen virágkorát éli.

Szarkazmus mint szellemesség

Oscar Wilde író-költő és drámaszerző a szarkazmust a legalávalóbb szellemességként nevezte. Írt is róla egy könyvet, amiben kiderül, hogy a 19. században még nem volt pat a gúnyolódás és az ellenséges hangvétel. Hát persze, hogy nem…

Bő 120 év után úgy tűnik, hogy fordult a kocka, vagy legalábbis átalakult. Az új tanulmány szerint a szarkasztikus megnyilvánulás ma már intelligenciát sugall. Sőt, a kutatás szerint nemcsak intellektuelnek tűnik tőle a férfiember, hanem sze.xinek és sármosnak is, ha élcelődve beszél.

A Journal of Applied Psychology című könyv egyik kísérletében 375 mérnök hallgatót vizsgáltak, akiknek egy vevőszolgálat telefonközpontjában kellett fogadniuk a hívásokat. A hívások többsége normális hangvételű volt, de akadt – a kísérlet kedvéért – néhány ellenséges is, szándékosan persze. Utóbbi esetében a hallgatók nagyobb problémamegoldó készséggel álltak a konfliktusokhoz.

Egy másik kísérletben 60, 20 és 26 év közötti nőket vontak be a tanulmányba – a tudtuk nélkül. Minden nőnek egy, érzelmileg semleges férfit mutattak be, majd egy ellenségesebbet, szarkasztikusabbat.

A próbák után a megkérdezettek egyértelműen a szarkasztikus férfit találták megnyerőbbnek.

Summázva

Összefoglalva a tanulmányokat és a jelen társadalmának tapasztalatait, nehéz megítélni a szarkazmus létjogosultságát. Túl sok a pro és kontra érv, így objektíven nem megállapítható, hogy jó vagy nem jó, ha valaki túlontúl gúnyos.

A kérdés tehát még mindig lóg a levegőben: valóban patja van az attraktív szarkazmusnak?

betöltés...