Ezt kell tenned, ha szálka akad a torkodon!

A halfogyasztással vigyázni kell, mert ha nem vagy elég körültekintő, egy szálka könnyedén elakadhat a nyelőcsövedben, így fuldoklást okozva, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

Ha gyakran eszel halat valószínűleg te is tapasztaltad már, hogy lenyelsz egy szálkát, ebben az esetben MINDENKÉPPEN AZ ORVOST JAVASULJUK! Sokan vannak viszont, akik nem akarnak orvoshoz menni, vagy éppen adott pillanatban nincs közelben orvos (főleg, ha hegyek között horgásztad a halat), nekik ajánljuk az alábbi tippeket.

Ezt a 9 praktikus módszert jó megjegyezni, hiszen valamelyik akár meg is mentheti az életedet. A lényeg, hogy bármi is történjék, igyekezz nyugodt maradni, nem pánikolni, mert ezzel jelentősen megkönnyíted a helyzetedet.

Íme, a 9 technika, amit érdemes megjegyezned!

1. A legjobb módszer, amit ilyenkor tehetsz, hogy egy jó erőset köhögsz, hogy a szálka elmozduljon, a legjobb esetben akár ki is köpheted a halcsontot, így nem lesz szükség orvosi beavatkozásra.

2. Egy kevés sót oldj fel egy pohár vízbe, majd nagy kortyokba idd meg. Ez abban az esetben működik, ha kis méretű szálka került a nyelőcsövedbe.

3. Egy darab friss, lágy kenyeret tegyél be a szádba, kissé rágd meg, amíg egy méretes golyóvá, masszává formálódik, majd nyeld le. A szálka rátapad a kenyérre és azzal együtt lemegy a gyomorba. Ha a kenyeret még egy kis mogyoróvajkrémbe is mártod, akkor a szálka biztosan rátapad a kenyérgalacsinra.

4. 200 ml vízbe dobj bele pár szem olajbogyót, forrald fel, majd mikor kissé kihűlt, de még meleg, idd meg a főzetet, amely pár perc alatt megpuhítja a szálkát és így le tudod nyelni. Meleg olívaolajat is ihatsz, amely még segít begyógyítani a szálka okozta sérüléseket is a torkodban.

5. Főzz meg egy adag rizst, de úgy, hogy jól ragadjanak a szemek, majd egy kanállal nyelj le belőle, ami segít eltávolítani az apró szálkát is.

6. Harapj le egy jókora darabot a banánból, tarts pár percig a szádban, hogy megpuhuljon, majd utána nyeld le és igyál rá egy bögre vizet. Ez segít eltávolítani a nyelőcsőből a szálkát.

7. Egyél mogyorót, diót és mandulát. Alaposan rágd össze, majd nyeld le, így ez a keverék segít eltávolítani a szálkát a nyelőcsőből. A végén igyál rá vizet, az jót tesz majd.

8. A kínai módszer szerint egy kevés ecetes vizet kell meginnod, amely megpuhítja a halcsontot, így könnyebben le tud majd menni.

9. A pillecukor is segít, ha kéznél van. Rágd össze az édes, szivacsszerű anyagot, majd nyeld le, amire rátapad a szálka és máris nem kapar a torkodban, nyelőcsövedben semmi.

betöltés...