11 borzasztó szépségtipp a XIX. századból

„Ha a nők szeretnék uralni és befolyásolni a saját szépségüket, illetve megtartani férjük, édesapjuk, fiútestvéreik, szeretőik vagy akár unokatestvéreik rajongását, akkor mindig, minden körülmények között csinosnak kell lenniük” – foglalta össze a XIX. századi női lét esszenciáját Barkham Burroughs 1889-ben megjelenő könyvében. A Meglepő és hasznos információk enciklopédiája című „alapműben” egy teljes fejezetet szentel a női szépségtitkoknak. Egyik kedvenc amerikai blogunk összeszedte ezek közül a legfontosabbakat. Az az igazság, hogy összetesszük mindkét kezünket, amiért nem Mr. Burroughs Amerikájában éltünk és nevelkedtünk majd’ másfél évszázaddal ezelőtt…

1. Fürödj (elég) gyakran…

Legalább hetente egyszer. De ha lehetőséged van rá, többször is. Egy úrinő hetente háromszor alaposan megmosakszik.

2. … tisztítószerben

Van jobb a szappannál? De van ám! Az ammónia. Ha egy nő egyszer megtapasztalja az ammónia áldásos hatásait, soha többé nem akar mást használni. Egy löttyintés a fürdővízbe, és még a szappannál is hatékonyabban kitisztítja a pórusaidat, akárcsak a hipó!

3. Mosd ki a szemed!

Nincs is vonzóbb a csillogó szemeknél. Ezt a legjobban szappanos vízzel tudod elérni. Amennyiben a megoldást valamiért nem érzed magadénak, úgy megfelelő alternatíva lehet egy-egy csepp parfüm a szembe. De ugyanezt a csillogó hatást érheted el, ha hat csepp whiskey-t és ugyanennyi kölnit egy szem kockacukorra csöppentesz és megeszed.

4. Ne moss hajat!

A víz megsérti a hajat. Mosás helyett töröld le róla a nap porát egy törülközővel. Szintén segít, ha a nap egy nyugodt, pihenős időszakában alaposan kifésülöd. 30 perc megfelelő hajkefélési időnek számít.

5. Soha ne mosd meg az arcodat!

Egyszerűen csak masszírozz a bőrödbe glicerines kenőcsöt, majd itasd le a felesleget puha pamutkendővel! Az az igazán csodálatra méltó szépasszony, akinek három éve mosatlan orcája mégis tiszta, rózsás, édes és csókolnivaló.

6. Ha lehet, a kézmosástól is óvakodj!

A jól karbantartott kéz puha és halovány. Ha a kéz bőre vöröslik, áztasd a lábadat (!) forró vízben, ameddig csak tudod! De vigyázz, meg ne érintsd a vizet a kezeddel! Csakúgy, mint az arc esetén, kenőcsök és pamutkendő használatát javasoljuk, fürdéskor pedig kesztyű viseletét. Szép kezű nők tucatjaira igaz, hogy mindössze havonta egyszer éri víz a kezüket.

7. Minden nap állj ki meztelenül az ablakba!

Ezt a módszert „gőzfürdőnek” is hívják. Hatása hasonlít a fönt említett ammóniás fürdőre, bár kétségkívül jobban vonzza a kéretlen udvarlókat. Egy valódi gőzfürdőhöz a nő levetkőzik, és így, pőrén ül ki az ablakba, a meleg napfénybe. Amennyiben nyughatatlan asszonyról van szó, javasolt a tánc. Egy jó gőzfürdő legalább egy óra hosszáig tart.

8. Ne fogd vissza a szemfestéket!

Nincs is más, ami olyan jól mutatna egy nő arcán, mint a mesterien körberajzolt szem. A megfelelő festékanyaghoz keverjünk ki két egységnyi higany-oxidot egy kanál disznózsírral. Amennyiben e két összetevő nem áll rendelkezésedre, úgy egy hajtűvel és nedves korommal is elérhető a kívánt hatás.

9. Mondj búcsút a pilláknak!

A szempillák hajlamosak a kócolódásra. Ezért aztán minden másnap illik őket enyhén visszavágni egy éles, pici ollóval. Ugyan már, hát kinek van szüksége szempillára?

10. Szívás!

Szép ajkak nélkül nincs vonzó nő. A lányok nem kezdhetik elég korán annak megtervezését, miként fogják formásabbá tenni ajkaikat! A túlságosan vékony szájat könnyedén módosíthatjuk „szívással”, ami gyakorlatilag a száj felszínéhez hajtja a vért. A módszer rendszeres alkalmazásával egy idő után tartós hatást érhetünk el. Ezzel szemben a túlságosan telt ajkakon „összeszorítást” alkalmazhatunk. (E procedúra részleteit nem tartalmazza a könyv.)

11. És végül: próbáld megtartani a férfit!

Miután a szerző ötödik pontban említett nőismerőse elárulta udvarlójának, hogy három éve nem tisztítja az arcát, hirtelen egyedül találta magát. Az úriember a következő üzenetet hagyta neki: „Sajnos nem tudok napirendre térni afölött, hogy szívemet és férfiasságomat egy olyan nőnek adjam, aki nem mossa meg az arcát.” Hogy mi a tanulság? A szerző szerint csakis az, hogy a fenti tudást még véletlenül se oszd meg a férfiakkal! Mert a házasság még az ammóniás fürdőnél is jobbat tesz a bőrnek!

Fotó: Little Women, rendezte: George Cukor, 1933, RKO Radio Pictures

betöltés...