Németh Lajos: Abnormális tavasz van most, de jön az amerikai hideg

Majdnem 35 fokkal melegebb van most, mint tavaly ilyenkor. De ne csomagoljuk el a téli kabátokat, itt még akármire számíthatunk.

Abnormális tavaszi időjárás van

Németh Lajos, hazánk egyik leghíresebb időjósa a ma reggeli Mokkában beszélt a mostani fura időjárási helyzetről. Hiszen míg itthon szokatlanul meleg van, addig a bolygó másik oldalán borzaszó hideggel kell szembenézniük az amerikaiaknak. “Most jó lenni meteorológusnak, van esemény!

Hát ez a hétvége, megdőljön a napi melegrekord mind szombaton, mind vasárnap, de megdőljön az éjszakai melegrekord is, tehát ez azért nem mindennapi. Az éjszakai órákban plusz 10 fok körül volt, pedig ilyenkor Magyarországon, január elején a nappali legmagasabb hőmérséklet plusz 2 fok körül szokott lenni, ha normálisan viselkedik az időjárás.

Tegnap 18 fokot mutattak a hőmérők Mohácson, ez az új napi rekord, ez április első felében szokott lenni. Tavasz, tavasz, abnormális tavasz van. Tavaly ilyenkor, január nyolcadikán a Börzsöny-Ipoly völgyében mínusz 28 fokot mutattak a hőmérők, itt a fővárosban pedig mínusz 17-et. most pedig plusz 7 fok van, tehát akár 35 fokos különbséget is mérhetünk.”

Jön az ítéletidő

Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet az amerikai hideggel, átjöhet-e hozzánk is, így felelt az ország legismertebb meteorológusa: “Igen, ez több évtizedes megfigyelése a meteorológusoknak és én olyan nagyoktól tanultam ezt a szakmát, mint Vissy Károly, és ő mondta, hogy Lajoskám figyeld csak meg az Egyesült Államok keleti partvidékén, Kanada térségében amilyen idő van, azt két-három hét múlva, ha nem is direktbe egy az egyben megkapjuk, de tendenciájában hasonló lehet.

Magyarán most Európában lényegében sehol sincs hideg, de azért január végén, február első napjaiban azért nagy valószínűséggel visszatérhetnek mínuszok. Mint ahogy már a hétvégén is azért mínuszos lesz a hőmérséklet.”

Állandó változékonyság

Arról, hogy várható-e hó idén márciusban, ezt válaszolta Németh Lajos: Itt már mindenre számíthatunk, meg az ellenkezőjére is. Ilyen előfordult 20-40 évvel ezelőtt is, de nem ilyen gyakran. Szélsőségek mindig is voltak, mert végülis az időjárásnak ez a sajátossága. De a gyakorisága, és az a szélsőség, hogy eltolódik a dolog. Mint ahogy kérdeztétek, hogy lesz-e hó márciusban, lehet. Nem annyira márciusban, de áprilisban is. A globális felmelegedésnek az egyik ilyen járulékos következménye az időjárási szélsőség, a változékonyság.”

A teljes videó itt nézhető meg:

betöltés...