Egy ország, ahol nincs adó – ti élnétek itt?

Az orvosi ellátás ingyenes és állam még lakásokat is osztogat. Gyönyörű palotákat találunk itt, rengeteg nemzeti parkot és meseszép, trópusi tájakat. Hihetetlen, hogy mindez tényleg létezik!

Hihetetlen, de igaz!

Ez nem vicc: ebben az országban tényleg nincs se adó, se társadalombiztosítás! Az oktatás és az egészségügyi ellátás is teljesen ingyen van, és egy ideig még élt egy olyan rendelkezés is, hogy aki betöltötte a nagykorúságot, az kapott egy lakást az államtól. Brunei szultánja valamikor a világ leggazdagabb embere volt és az országban gyakorlatilag tejhatalommal rendelkezik, amit úgy látszik, jó célokra használ fel – vagyis megteremtette a földi mennyországot.

A vezetőség

Az ország Borneó szigetén található Délkelet-Ázsiában. Malajzia az egyetlen szomszédos országa, a többi oldalról tenger veszi körül. Brunei vezetőinek szilárd hatalma abból is látszik, hogy ugyanaz a dinasztia uralkodik már a 15. század óta. Az ország népe nagyon elkötelezett az uralkodó iránt, amit meg is lehet érteni, mert hatalmas jólétet teremtett. A szultán egyedül hozza a döntéseket, csak tanácsadói vannak, akik persze rokonokból, vagy barátokból állnak. Nincs választott országgyűlés sem.

A gazdag szultán

Mint már írtam, a szultán valamikor a világ leggazdagabb embere volt, de az óta már sokan megelőzték. Viszont a vagyona még így is felülmúlja legvadabb elképzeléseinket. Rendkívül nagyvonalú életet él: hatalmas partikat rendez, ahova természetesen minden asztalra mindenből a legdrágább jut. Érdekes szenvedélye a Rolls Royce autók gyűjtése, amikből már egy jó nagy mennyiség parkol a garázsban.

Miből élnek?

Brunei kőolajban és földgázban igen gazdag, viszont nemcsak abból élnek, hanem a turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az előbbi két nyersanyag ugyanis nem tart ki örökké, ezért gondolniuk kell a jövőre is. Az ország háromnegyed része nemzeti parkokból és gyönyörű tájakból áll, amik hatalmas lehetőségeket rejtenek és ezeket a Brunei vezetői ki is használják. Az erdőket ráadásul különleges állatfajok lakják, amik még odavonzhatják a turistákat.

Elérhetetlen, legalábbis nekünk

Az ország lakossága 400 ezer fő, ami elképesztő, ugyanis Budapesten háromszor ennyien laknak. Viszont ez a maroknyi ember nem szétszóródva él az országban, hanem helyet szorítanak az erdőknek és a természetnek – ezért Brunei nagy része lakatlan. Ha valaki esetleg ki szeretne vándorolni, az is akadályokba ütközik, mert csak az kaphat állampolgárságot, aki Bruneiben született.

betöltés...