Íme, 12 betegség, amelyet a nyelvünkről is leolvashatunk!

Ha vetünk egy pillantást a nyelvünkre, sok mindent kideríthetünk az egészségi állapotunkról. A legjobb, ha semmiféle elváltozást, elszíneződést nem tapasztalunk, ugyanis, ha szép, rózsaszín a nyelvünk, akkor rendben van az egészségünk, aggódásra semmi ok.

Az alábbi 12 elváltozás már viszont aggasztó lehet, így érdemes szakemberhez fordulni, nehogy súlyosabb betegség álljon a háttérben.

Fehér lepedékkel bevont nyelv

E mögött egyfajta gombás megbetegedés áll, gyakori jelenség egy antibiotikumos kezelés után, ami azokat a jótékony baktériumokat is elpusztítja a szervezetből, amelyek ezen gombák elszaporodását tartanák kordában.

2. Fehér pöttyökkel teli nyelv

Úgyszintén gombás fertőzés lehet ennek az oka, na meg a szájhigiénia hiánya. Próbáljunk probiotikumokban gazdag ételeket fogyasztani, ami helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.

3. Vörös nyelv

Ez Streptococcus-fertőzésre utalhat, amelynek tünetei között lehet a fájó, kaparó torok is. Ha nem fáj a torkunk, akkor B-vitamin hiány lehet az ok, ezért főként babot, spenótot, salátát érdemes fogyasztani.

4. Sápadt, színtelen nyelv

Az ilyen nyelv arról árulkodik, hogy a szervezetben B12-vitaminból, és vasból van kevés mennyiség. Érdemes pótolni ezen fontos tápanyagokat.

5. Fekete, sötétbarna nyelv

Ez is bakteriális fertőzés miatt alakulhatott ki, amelynek köze lehet a túlzott cukorfogyasztáshoz, ezért érdemes kevesebb édességet nassolni.

6. Lilás, kékes nyelv

Ez gyenge vérkeringésre, szívproblémákra utalhat, így ajánlott szakemberhez fordulni.

7. Hálós, csipkézett nyelv

Immunrendszerproblémák, vagy pedig krónikus gyulladás is lehet az okok között, amely a szájüregben lévő váladék membránrétegét érinti.

8. Mély repedések a nyelven

Ebben az esetben az immunrendszerrel lehet gond, amit szakszerű, orvosi kezeléssel lehet helyrehozni. Ugyanakkor baktériumok is okozhatják a bajt, ezért nem árt rendszeresen végigdörzsölni a nyelvet egy fogkefével.

9. Foltos nyelv

A fehér, vöröses foltoktól hemzsegő nyelvtől nem kell megijedni, hiszen ezt legtöbbször erősen csípős, forró, vagy nagyon savas ételek okozhatják. De a láncdohányosoknál is előfordulhat, vagy azoknál, akik érzékenyek a fogkrémre.

10. Fájó, kidudorott nyelv

Ez lehet egy fibróma, ami valamilyen sérülés nyomán keletkezett, például, ha elharaptuk a nyelvünket. Nem kell aggódni emiatt, pár nap alatt helyrejön.

11. Megduzzadt nyelv

Ez inkább gyerekeknél szokott előfordulni, és a pajzsmirigyek nem megfelelő működésével hozható összefüggésbe. Minél előbb szakorvos felkeresése ajánlott.

12. Rövid, vékony nyelv

Ez a kiszáradás, a kevés vízfogyasztás esetében állhat fenn. Annyi a dolgunk, hogy növeljük a folyadékbevitelt.

betöltés...