A leghatékonyabb lázcsillapító módszer, amivel gyógyszer nélkül, öt perc alatt csökkentheted a gyerek lázát!

A kisgyerekes szülők rémálma, ha megbetegszik a lurkó. Egy egyszerű megfázás esetén is hajlamosak pánikba esni, azonnal rohannak a gyerekorvoshoz, Még nagyobb a baj, ha a gyerkőc belázasodik, hiszen ez valóban azt jelzi, hogy a szervezetében valahol fertőzés, gyulladás alakult ki.

Egy kutatás alapján megállapították, hogy ha a gyerekünk amúgy jó egészségnek örvend, és megfázás esetén láza lesz, ettől még nem kell kétségbeesni. A láz ugyanis egy természetes reakció a szervezet részéről, ami hozzájárul ahhoz, hogy az immunrendszer hatásosabban tudjon küzdeni a kórokozókkal.

Mégis, ha a láz már elviselhetetlen a gyerek számára, túl magasra ugrik, cselekedni kell. Ha két nap múlva sem csillapodik a láz, azonnal orvoshoz kell fordulni. Addig is íme, pár praktikus módszer, amellyel “lehűthetjük” a felhevült szervezetet.

1. Reszelt burgonya

Mossuk meg a burgonyát, hámozzuk meg, majd reszeljük le, tegyük a gyerek zoknijába, és úgy húzzuk fel azt a lábára.

2. Brandy és víz

Keverjünk össze egy kis csésze brandyt ugyanannyi vízzel, majd mártsunk bele két rongydarabot és tegyük a gyerek zoknijába, amit fel kell húzni a lábára.

3. Hideg vizes borogatás

Egy tiszta törülközőt, vagy zsebkendőt nedvesítsünk be hideg vízzel, és azt tegyük a kis beteg homlokára.

Ezt már olvastad? Helyezzünk alkoholos vattát a köldökünkbe, és megszűnnek a fájdalmak

4. Hűvös vizű fürdő

Enyhén langyos vízbe fürdessük le a gyereket. A felhevült test miatt a vízcseppek elpárolognak a bőr felszínéről, aminek hűtő hatása lesz. Teljesen hideg vizet semmiképp sem használjunk, mert hidegrázást kaphat a gyermek, és ennek hatására akár nőhet is láza.

5. Adjunk sok folyadékot

A folyadék pótlása elengedhetetlen, ha valaki lázzal küzd, hiszen ilyenkor a szervezet nagyon sok vizet veszít. Mértékkel fagylalt és joghurt is adható, amely hűti a szervezetet.

6. Csináljunk enyhe huzatot, használjunk ventilátort

Itt is vigyázzunk arra, hogy nehogy vacogni kezdjen a gyerek, de a kellemes levegőmozgásnak, az izzadt test miatt hűsítő hatása van. Azonban sose irányítsuk egyenesen a gyerekre a ventilátort, mert az igencsak kellemetlenné teheti a komfortérzetét.

7. Ne öltöztessük melegen

Láz esetén engedni kell a hőt távozni, ezért nem szabad a gyereket vastagon öltöztetni, inkább adjunk rá vékonyabb ruhát. Ha fázik, inkább bújjon be egy takaró alá.

8. Hűvös szoba

Érdemes a beteg szobáját kissé hűvösen tartani, ha meg a szabadban tartózkodik, akkor semmiképp ne a napon legyen, hanem maradjon az árnyékban.

betöltés...