10 irreális, de mégis gyakori filmes jelenet, amit az emberek elhisznek

A látvány érdekében a filmkészítők hajlandók feladni a realitást. Ennek következtében rendszeresen olyan jeleneteket tárnak elénk a különböző filmekben, amik miatt hajlamosak vagyunk például azt hinni, hogy a robbanás elől el lehet futni.

Következzék 10 gyakori de a valóságnak meg megfelelő filmes jelenet és a magyarázata.

1. Teljes elmerülés a lávában.

A filmekben sokszor látni olyan jelenetet, amikor valaki úgy merül el az izzó lávában, mint egy medencében.
Az igazság az, hogy a láva háromszor sűrűbb és nehezebb mint a víz, ezért egy test úgy égne el, hogy a felszínén maradna.

2. A robbanás elől el lehet futni.

Szintén gyakori jelenet, amikor például már nincs idő hatástalanítani egy robbanószerkezetet és ezért az utolsó másodpercekben elfutnak úgy, hogy a robbanás nem éri utol őket.

A valóságban természetesen ez lehetetlen! Csak akkor lehetne elmenekülni a közvetlen robbanás elől, ha gyorsabbak futnánk a hangsebességnél.

3. A kloroform egyből hat.

A filmekben, amikor például el akarnak rabolni valakit, előtte kloroformmal átitatott kendőt dugnak az arcába, ami következtében az áldozat egyből “elalszik”.
A valóságban viszont a tiszta kloroformot legalább 5 percig kell belélegezni az efféle hatás elérésért.

4. Az üvegen keresztüli átugrás.

Mindenki látott már ilyen jelenetet, amikor a főhős egyszerűen átugrik egy ablakon, kirakaton, vagy bármilyen üvegen, majd mintha mi sem történt volna, rohan tovább.
A valóságban azonban komoly sérüléseket szenvedne a milliónyi, kisebb-nagyobb üvegszilánktól. Hatásosabb módszer, ha az ajtót használjuk. ?

5. Azonnali betörés bármilyen informatikai rendszerbe.

A filmekben a hackerek néhány perc alatt képesek betörni a világ bármilyen rendszerébe. Nem beszélve az irreális sebességű gépelésről, ahol minden egyes billentyűzetleütés követően 5 sornyi gépelt szöveg jelenik meg a képernyőn. ?
A valóságban ez több hónapnyi előkészületet, információszerzést és a megfelelő stratégia kidolgozását jelenti.

6. Kúszás a szellőzőben.

A filmekben ha valaki el akar szökni, vagy el akar bújni, nyilván a szellőzőbe fog bemászni. Itt sohasem találják meg és még ha szitává is lövik a szellőzőcsövet, őt biztosan nem fogják eltalálni.
A valóságban senki sem mászna be, aminek több oka is van. Az egyik, hogy valószínűleg nem férne be, vagy ha igen, a szerkezet nem bírná el a súlyát. Továbbá akkora zajt csapna, hogy elég hamar megtalálnák.

7. Folyékony nitrogénnel történő megfagyasztás.

Gondolom ismerős, amikor valakit folyékony nitrogénnel fagyasztanak meg és ő apró darabokra törik szét.
A valóságban a folyékony nitrogén nem az alacsony hőmérséklete miatt veszélyes, hanem a zárt térben okozott mérgezése miatt. Szabad levegőn nem jelent veszélyt. Itt van például egy videó, ahol egy srác folyékony nitrogént önt a saját arcába.

8. Látható lézersugarak.

A filmekben a különböző védelmi rendszerekhez tartozó mozgásérzékelő lézerek úgy néznek ki, mintha fonalakat húztak volna ki egyik pontból a másikba. ?
A valóságban a lézersugár alapból láthatatlan. Csak akkor látszódik, ha valamilyen felületről visszatükröződik, illetve ha valamilyen por vagy füst van a levegőben.

9. Piranhák

A cápák után talán a Piranhák a különféle horrorfilmek legnépszerűbb gyilkológépei. A filmekben másodpercek alatt képesek felfalni akár egy egész elefántot, mit több, csillapíthatatlan az étvágyuk és a vérszomjuk is.
A valóságban ezek a halak nagyon félénkek. Igaz, hogy tű éles a foguk, de nem volt még rá példa, hogy akár egy ember halálát is okozták volna. A Magyarországon is vetített Édesvízi szörnyek c. dokumentumsorozat egyik epizódjában a műsorvezető egy Piranhákkal teli medencében bizonyítja be ezt az állítást.

10. Szelektív fertőzés

A főhős mindig túlél mindenféle vírust vagy zombitámadást, miközben a mellette lévők mind megfertőződnek és/vagy meghalnak.
A valóságban valószínűleg a levegőben terjedő vírus őt sem kímélné. Ha pedig zombikról lenne szó, a való életben nagy a valószínűség arra, hogy a kormány és a hadsereg az adott körzetet pusztítaná el, figyelmen kívül hagyva az egészséges embereket.

betöltés...