Ez történik, mikor hirtelen megrándul a tested alvás közben!

Ez veled is megtörtént már, nem igaz? Miről is van szó? Hát az álmodás, alvás közbeni megrándulásról, összerezzenésről.

Volt már veled, hogy mikor az igazak álmát aludtad, hirtelen felébredtél, és a teste hirtelen összerándult? Nos, ennek megvan a maga oka, és a tudomány már rá is jött, hogy mi a magyarázata.

A tudósokat régóta érdekli, mitől van ez. A jelenséget hypnick rándulásként azonosították, vagy elalvó rándulásnak is hívják. Olyan, mint amikor zuhansz, majd hirtelen megállsz a levegőben.

Nagyon kellemetlen érzés, amit sokan nem szeretnek.

Egy ősi elmélet korábban volt rá, miszerint ilyenkor egy démon fojtogatja az embert, de ez nem volt életszerű magától értetődően.

A szakértők azonban idővel rájöttek, hogy ezen rándulásokat megnöveli a koffein vagy az alkohol, illetve a dohányzás is.

Ezután a szervezet gyorsan magához térít minket, hogy ne “haljunk meg”.

Így megszűnik az általa hamisan érzett vészhelyzet, és újra visszatér a szervezetünk rendes működése.

Vannak módszerek rá, hogyan lehet elkerülni ezt a kellemetlen érzést. Az egyik megoldás, ha lefekvés előtt néhány órával már nem fogyasztunk alkoholt, cigit, vagy koffeint. A Ritalin és egyes gyógyszerek is tiltottak ilyenkor, mert ezek is előidézik.

Ezek a külső okok nagyban növelhetik az esélyét a kialakuláshoz, ezért szigorúan érdemes mindent betartani, ha nem akarod, hogy előforduljon újra.

betöltés...