10 módja, hogy a rovarok soha többé ne tudjanak támadást indítani otthonod ellen

Szeretnéd te is távol tartani a rovarokat a lakástól, de kerülöd a vegyszereket? A gyárilag készült rovarirtók nagyon mérgezőek, és nem csak a rovarokban, de családod egészségében is kárt tehetnek. Kutatások során kimutatták, hogy a bennük található összetevők kapcsolatba hozhatók számos komoly betegséggel.
Most megtudhatod, hogyan tartsd távol a rovarokat természetes módszerekkel, melyek éppen olyan hatékonyak, mint a vegyi anyagok, de nem veszélyesek az egészségre.

1. Csótányok

A víz és az étel csalogatja őket elő. Jó esélyed van rá, hogy sose találkozz velük, ha nem hagysz elöl ételt a lakásban. Ha ez még mindig nem oldaná meg a problémát, készíts csapdát. Egy üres ásványvizes vagy üdítős palacknak vágd le a tetejét, majd fordítsd vissza az aljába, ahogyan a képen látod. A szélét ragasztószalaggal rögzítsd. Tölts bele vizet, és helyezd oda, ahol a csótányokat látod. A csapdába be tudnak menni, de kifelé már nem fognak tudni jönni onnan. Bár a csótányokat egyenként elpusztíthatod vele, a fészket ezzel a módszerrel nem tudod felszámolni.

2. Ecetmuslica

Ezek a rovarok szinte minden lakásban előfordulnak, éppen ezért célszerű csapdát készíteni nekik. Egy fél bögre almaecetet tölts egy befőttesüvegbe, darabolj fel egy kevés érett vagy már rothadó gyümölcsöt, egy keményebb papírból pedig készíts egy tölcsért, amin keresztül bejuthatnak az üvegbe. Helyezd a csapdát arra a területre, amit az ecetmuslicák a legszívesebben látogatnak. Hagyd kint egész éjszakára.

3. Szúnyogok

A citronella és a citromfű illóolaja nagyon jó szúnyogriasztók. Használhatod őket illatosított gyertya formájában vagy párologtatáshoz is. Saját magad is készíthetsz belőlük gyertyát. Egy másik módja a felhasználásuknak, ha kókuszzsírt olvasztasz, adsz hozzá néhány csepp illóolajat, jól összekevered, megvárod, míg megszilárdul, majd bekened magad vele. Ne feledd, az illóolajokat mindig hígítva használd a bőrödön!

4. Legyek

A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy a legyek gyűlölik a levendulát. Fogj egy szivacsot vagy egy kis kendőt, itasd át hígítatlan levendulaolajjal, tedd bele egy befőttesüvegbe, és fedél nélkül helyezd ki a lakásba. A legyek nem fognak ezért szeretni, de éppen ez az, amit el akarsz érni! Permetet is készíthetsz, ha egy szórófejes flakonban 30 csepp levendulaolajat vízzel összekeversz. Figyelj, hogy a hígítatlan olaj ne érintkezzen a bőröddel!

5. Hangyák

Keverj össze egy evőkanál alkoholt, egy teáskanál mosogatószert és egy bögre vizet, majd töltsd egy szórófejes flakonba. Rázd addig, míg elkezd habzani. Ezután fújd be vele azokat a részeket, ahol a hangyák útvonalát látod. Az alkoholnak köszönhetően a hangyák távol fognak maradni.

6. Fadongó

Ezek a rovarok beporzók és nélkülözhetetlenek a vadon élő növények számára. De ha az otthonod környékén találkozol a fészkükkel, érdemes egy helyi méhésszel felvenni a kapcsolatot, aki ahelyett, hogy elpusztítaná, áthelyezi őket. Ha ez a módszer nem működne, magad által készített citrus olajos permettel fújd be a fészket. Különböző citrusfélék – grapefruit, lime, narancs, mandarin, citrom – héját hámozd le és forrald vízben 10-15 percig. Töltsd egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a dongók fészkét. Sok más rovarhoz hasonlóan a dongók sem rajonganak a citrusfélékért.

7. Darazsak

A megelőzés mindig a legkönnyebb módszer a rovarok ellen. A darazsak nagyon territoriálisak, ezért ha dekoratív ál-darázsfészket helyezel ki, még azelőtt megoldhatod a problémát, hogy az egyáltalán felmerülne. Ha már van fészkük a ház környékén, keverj össze 2 evőkanál mosogatószert vízzel, majd töltsd szórófejes flakonba. Fújd be vele közvetlenül a fészket. A szakértők szerint ez azonnal elpusztítja őket. Csapdát is készíthetsz nekik.

8. Pókok

A pókok nem tudják elviselni a teafaolaj illatát. Fél bögre vizet, fél bögre ecetet és néhány csepp teafaolajat keverj össze, majd fújd be vele a sarkokat és a szekrényeket.

9. Ágyi poloskák

10 csepp eukaliptusz illóolajat keverj el egy bögre vízben. Alaposan rázd össze, töltsd egy szórófejes flakonba. Fújd be vele a matracot és az ágyneműt.
Ha gyakran utazol, jó ötlet eukaliptusz illóolajat tartani magadnál. Cseppents belőle egy keveset egy papírzsebkendőre, és törölgesd át vele a szállodai szobád ágyát.

10. Ázsiai márványospoloska

Legegyszerűbben fokhagyma spray-vel szabadulhatunk meg ezektől a büdös bogaraktól. Keverj össze 2 bögre vizet 4 evőkanál fokhagyma porral, jól rázd össze, majd fújd be vele a növényeket és az ablak körüli területet.

betöltés...