Ezért feketedik meg az ezüst. Tudtad mindezt?

Az ezüst, egy nemes fém, mely világszerte közkedvelt. Érdekes tény, hogy túl az esztétikai szépségén, az ezüst különösen jó hatással van az egészségünkre.

Mit is jelent az ezüst megfeketedése?

Köztudott, hogy az ezüst egyik tulajdonsága az, hogy antibakteriális hatású. Ezért van napjainkban is olyan nagy értéke az ezüstből készült evőeszközöknek. Ha viszont ezüst ékszerünk befeketedik, akkor ez egy létező egészségügyi problémánkra is utalhat.

A legtöbb ezüst ékszer bizonyos mennyiségű rezet is tartalmaz. A nedvesség hatására a réz oxidálódik, és így megváltozik az ékszer színe. Hogy milyen gyorsan történik mindez, függ a levegő páratartalmától valamint a vízzel való érintkezés gyakoriságától.

Néhány fontos részlet!

Lehet, hogy a sok ezüst ékszerből, melyet viselsz, van olyan, melyik megváltoztatja a színét és olyan is, amelyik nem. Ez azért történik, mert a nyaklánc esetében a viselés helyén sok a faggyúmirigy, ezért hamarabb feketedik meg az ékszer. Ilyen esetben jó, ha ellenőriztetjük a hormonszintünket.

Az ezüst ékszerek feketedését még befolyásolhatja az erős stressz hatás, a kén tartalmú gyógyszerek fogyasztása, vagy az erős fizikai munka. De a színváltozás utalhat idegrendszeri vagy vese panaszokra.

Kezdetnek mindenképpen azt javasoljuk, hogy tisztítsd meg ékszereidet, azután pedig figyeld a színváltozást. Ha a színváltozást gyanúsnak találod, azonnal kérd ki háziorvosod tanácsát a pontos diagnózis felállítása érdekében.

betöltés...