Egészségesnek hitt szokások, amik valójában nagyon károsak

1. Fogmosás után vízzel öblögetsz

Gyerekkorunkban úgy tanultuk, hogy fogmosás után ki kell öblíteni a szánkat egy korty vízzel. A fogorvosok azonban mindent megadnának azért, hogy ezt a káros szokást elfelejtessék velünk: az öblögetéssel ugyanis lemossuk a fogkrémben található, fluorid nevű hasznos anyagot a fogainkról, pedig annak pont az lenne a célja, hogy a szánkban maradjon és erősítse a fogainkat.

A szakemberek tanácsa: víz helyett öblögess speciális, alkoholmentes szájvízzel.

2. Kézfertőtlenítőt használsz

A reklámok elhitetik velünk, hogy csak az alkoholos, antiszeptikus kézfertőtlenítő védhet meg minket a ránk leselkedő kórokozóktól. Az igazság azonban az, hogy az említett termék túlzott használata csak újabb és erősebb baktériumtörzsek létrejöttét segíti elő.

A szakemberek tanácsa: amikor csak tudod, szappannal mosd meg a kezed, az sokkal hatásosabb.

3. Vitaminokat szedsz

A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, hiányukban ugyanis rengeteg káros folyamat indulhat el. Kevesen tudják azonban, hogy ha csak úgy vaktában szedjük őket, azzal akár betegségek kialakulását is segíthetjük.

A szakemberek tanácsa: mielőtt bármiből, bármennyit bevennénk, mindenképpen konzultáljunk az orvosunkkal, aki elvégez néhány vizsgálatot, és az eredmények alapján megállapítja, mire és milyen mennyiségben van szükségünk.

4. Diétás üdítőket fogyasztasz

A diétás üdítőket mindenki abban a reményben issza, hogy fogyasztásukkal nem csak a felesleges kilók felkúszását akadályozza meg, de a saját egészségéhez is hozzájárulhat. Sajnos ez csupán városi legenda: a diétás üdítőkben cukor helyett mesterséges édesítőt tesznek, ám ezek nagy része abszolút nem tesz jót a testünknek. Nem beszélve a folyadék többi összetevőjéről, amik depressziót, szív-és érrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

A szakemberek tanácsa: a víz sokkal jobb fogyókúrás ital, ráadásul egészséges is. Napi 2-3 liter elkortyolásával már sokat tettél magadért.

5. Állandóan takarítasz

Aki igazán igényes magára, az az otthonában is ügyel a folyamatos tisztaságra, rendre. Szakértők szerint azonban az állandó takarítás nem egészséges, sőt: veszélyes lehet a szervezetünkre nézve. A felmosáshoz, fertőtlenítéshez használt termékek rengeteg olyan anyagot tartalmazhatnak, amik irritálhatják a szemet, a tüdőt, a bőrt, hosszú távon pedig komoly gondokat idézhetnek elő.

A szakemberek tanácsa: ne takaríts minden egyes nap, hetente 1-2 alkalom bőven elég. Ha meg tudod oldani, használj természetes tisztítószereket, mint amilyen például az ecet.

6. Túl sok vizet iszol

Bár a víz kétségkívül a legegészségesebb ital, mint minden mást, úgy ennek a fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. Amennyiben napi 3,5 liternél több csúszik le a torkodon, már kellemetlen tüneteket tapasztalhatsz: veseproblémáid lehetnek, de az agyad működését is negatívan befolyásolhatja.

A szakemberek tanácsa: figyelj arra, hogy az elkortyolt víz mennyisége ne lépje túl a napi 3,5 litert.

7. Nem ülsz rá a nyilvános vécékre

Higiéniai okokból, illetve a fertőzésektől való félelmükben sokan inkább nem ülnek rá a vécédeszkára, hanem guggolva, egyensúlyozva próbálják elvégezni a dolgukat. Csakhogy ezzel növelik a húgyúti fertőzés kialakulásának esélyét, mivel ilyenkor a csípő izmai összeszorítják a húgycsövet, így nem tud teljesen kiürülni a húgyhólyag.

A szakemberek tanácsa: egészségesebb megoldás, ha inkább beborítjuk papírral az ülőkét.

betöltés...