Az alváshiány 10 súlyos következménye. Fogadjunk, hogy a nyolcadikra nem gondoltál!

Sokan azt gondolják, hogy az alvás passzív dolog, a nap legunalmasabb része. Pedig a belső szervek nagyon is aktívak alvás közben. Ha azonban nem (jól) alszunk, súlyos problémákat és betegségeket okozhatunk magunknak.

Egy amerikai orvos összegyűjtötte az alváshiány 10 legveszélyesebb mellékhatását.

1. Károsodott agyi funkciók

Az alvás nagyon fontos a megfelelő testi funkciók és a magas szintű kognitív funkciók 3-5 órát alszunk egy nap, azzal az agy nagyon kimerül. Hiába vagyunk utána ébren, valószínűleg folyamatosan ásítozunk, és nagyon lassan tudunk csak összpontosítani – ha egyáltalán sikerül.

Alváshiány elfojtja a kreativitást, és csökkenti azt a képességét, hogy hatékony döntéseket hozzunk.

2. Legyengül az immunrendszer

A regenerálódás mellett alvás közben a test jobban tud harcolni a fertőzések és a betegségek ellen.

A Mayo Klinika szerint az immunrendszernek szüksége van arra, hogy alacsony energián (alvás közben), folyamatosan futtassa a védelemre specializálódott sejteket, elemeket.

3. Vérnyomásemelkedés

Ugyancsak a Mayo Klinika orvosai szerint az alváshiány hozzájárul a magas vérnyomást kialakulásához.

Alvás közben a vér segít szabályozni a szervezetben lévő stressz hormonok működését, valamint segíti az idegrendszer egyensúlyát megtartani.

4. Súlygyarapodás

Az alváshiány nagy valószínűséggel éhséghez és nagyobb étvágyhoz vezet, ezért hozzájárul az elhízás kockázati tényezőihez.

A legújabb vizsgálatokból kiderült, hogy azok az emberek, akik rendszeresen kevesebbet aludtak társaiknál, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá.

5. Gyengült memória

Az alváshiány negatívan befolyásolhatja mind a rövidtávú, mind a hosszú távú memóriát.

6. Balesetek és sérülések kockázata

Az NHTSA jelentések szerint rengeteg baleset következik be kialvatlanságból. Aki kialvatlan, vezetés közben sokszor „mikro alvást” végez, ami néhány másodpercet jelent, és általában nem veszi észre. De ez épp elegendő egy baleset előidézéséhez.

7. Szabálytalan szívverés

Szívritmuszavart sok tényező okozhat – többek között a stressz, a stimulánsok, toxinok és az alváshiány. A folyamatos alváshiány pedig szívbetegséghez és stroke-hoz is vezethet.

8. Csökkent nemi vágy

A szakemberek szerint az alváshiányos embereknél egyértelműen a csökkent libidó és sz.exuális érdeklődés hiánya fedezhető fel.

9. Fakó sárga bőr

A krónikus alváshiány eléggé szélsőségesen jelenik meg az arcon. Fakó, sárgás bőr, finom vonalak, ráncok kialakulása vagy éppen sötét karikák a szem alatt.

Aki nem alszik eleget (vagy jól), annak több stressz kortizolt bocsát ki a szervezete, ami károsítja a bőr kollagén állományát, mely annak simaságáért, egészséges színéért felel.

10. Feszült kapcsolatok

A kialvatlanság felborítja az ember életét, így problémát, feszültséget okozhat a családtagok között.

betöltés...