Gondoltad volna, mi a valódi jelentése a bekapcsoló gombokon található szimbólumnak?

Mindennap nyomogatjuk-használjuk, az összes elektronikus kütyünkön megtalálható, mégis a legtöbbünk talán csak úgy gondolja, hogy egy sima szimbólum mindez, pedig valójában sokkal összetettebb a jelentése, mint azt gondolnánk.

1.  Mindenki találkozott már vele, hiszen a mikrohullámú sütőtől elkezdve, a mosógépen és a televízión át, minden elektromos kütyün megtalálható.

2.  Te is látod az ,,i” és ,,o” betűket a szimbólumban?

3.  Ezek valójában nem betűk, hanem számok: 1 és 0. Ezek helyettesítik az angol ,,on” és ,,off” szavakat, előzményeihez pedig egészen a II. világháborúhoz kell visszamennünk, amikor a mérnököknek egy minden nyelven érthető szimbólumot kellett kitalálniuk a bekapcsoló gombok felületére.

4.  Erre pedig a kettes számrendszer volt a legalkalmasabb, ezért is kapta a bekapcsolt állapot az 1-es, míg a kikapcsolt állapot a 0-ás gombot. Azonban a szimbólum egyéb jelentéssel is bír.

5.  A régebbi ki-be kapcsoló gombokon még egymástól külön szerepelt az 1 és a 0, melynek jelentése legkönnyebben úgy volt értelmezhető, hogy az 1-es állapotban az elektromos áram továbbításra kerül, míg 0-ás állapotban egyáltalán nem kerül továbbításra elektromos áram.

6.  2015 nyarán tettek rá javaslatot, hogy ez a szimbólum kerüljön bele az Unicode rendszerbe is, mely várhatóan 2016 nyarán kerül majd jóváhagyásra.

A Unicode a különböző írásrendszerek egységes kódolását és használatát leíró nemzetközi szabvány. A Unicode nemcsak a kódolással, hanem a karakterek osztályozásával, megjelenítésével és használatával is részletesen foglalkozik.

betöltés...