Szeleteljünk fel egy kenyeret és ne vigyük ki a szemetet? 22 újévi szokás és babona

Az év utolsó napjához és éjjeléhez, illetve január elsejéhez számos szokás és babona társul. Ezek közül csemegéztünk és összeszedtünk neked 22 újévi hagyományt és hiedelmet – nehogy valamit elfelejts vagy valamiből kimaradj!

Evéssel, ivással kapcsolatos hagyományok, hiedelmek

Szilveszterkor és január elsején is érdemes az aprópénzhez hasonló lencsét enni, ez ugyanis szerencsét és gazdagságot hoz. Hogyha nem szereted a lencsét, akkor legalább egyél babot és a biztonság kedvéért rakj pár szem lencsét a zsebedbe. Ártani nem árt, és hátha használ! 🙂

Baromfit és pulykát ilyenkor nem szabad enni, mert előbbi elkaparja a szerencsénket, utóbbi pedig haragot gerjeszt.

A halat is inkább hanyagoljuk, mert az meg hajlamos elúszni a szerencsénkkel.

Sertéshúst viszont érdemes enni, és akkor malacunk lesz: a disznó bizony kitúrja a szerencsénket.

Szeljünk meg egy egész kenyeret, hogy ezután se kelljen aggódni az elegendő kenyér miatt.

Készítsünk rétest is, mert ezzel hosszúra nyújthatjuk az életünket is.

Együnk gyümölcsöt, főleg almát, mert akkor jól fog menni az üzlet! Hogyha almát eszünk, akkor számoljuk meg, hány mag van benne: ahány mag, annyi tuti sikerünk lesz.

Arra érdemes odafigyelni, hogy az év utolsó napján azért ne együnk meg mindent, mert akkor az újévben hiányt fogunk szenvedni.

Végezetül igyunk pezsgőt, mert szintén gazdagságot hoz, sőt, egy kicsit loccsantsunk ki a padlóra is, hogy bebiztosítsuk magunkat.

Házimunkával kapcsolatos szokások, babonák

Az év utolsó napján fussunk egy kört a spájzban, és hogyha valami kifogyott, gyorsan pótoljuk és töltsük újra. Így bőség lesz jövőre is.

Az óév utolsó napján már ne adjunk kölcsön semmit, mert lehet, hogy jövőre nem kapjuk vissza.

Január elsején ne vigyük ki a szemetet, mert azzal kidobnánk a szerencsénket.

Ne mossunk, ne teregessünk, mert ezek szintén szerencsétlenséget hozhatnak.

A varrás és a fonás is tilos ugyan emiatt. (Bár utóbbit valószínűleg amúgy sem tervezted. :D)

Szerelemmel kapcsolatos hagyományok, hiedelmek

Szilveszter éjjelén a szingli lányok készítsenek gombócokat és mindegyik gombócba tegyenek bele egy papír cetlit, rajta egy férfinévvel. Éjfél után tegyék fel főni, és amelyik gombóc először feljön a víz tetejére, az abban rejlő férfinév lesz a leendő férj neve.

Ha van párod, de külön töltitek Szilveszter éjjelét, akkor loccsants egy kevés pezsgőt a földre, hogy biztosan jövőre is szeressétek egymást.

Angliában nagy hagyománya van a fagyöngynek, úgy tartják, hogy éjfélkor ez alatt kell csókolóznia a szerelmespárnak és akkor boldogok lesznek az újévben is.

Hogyha szeretnél már férjhez menni, akkor intézd úgy a dolgokat, hogy az újév első napján legelőször egy fiatal férfi kívánjon neked boldog új évet, így jók lesznek az esélyeid. Ám ha véletlenül egy nő kíván neked legelőször boldog új évet január elsején, akkor sajnos nem számíthatsz egyhamar esküvőre.

Egészséggel kapcsolatos szokások, babonák

Szilveszter éjjelén azért kell minél nagyobb zajt csapni, hogy elűzzük az ártó szellemeket és a betegségeket. Szerencsére erre számos eszköz a rendelkezésünkre áll: duda, trombita, petárda, tűzijáték, stb.

Január elsején fürödj meg hideg vízben, mert így egészséges leszel egész évben.

+2 babona

Az év első napján nagy értékű dolgokat nem szabad vásárolni, mert szerencsétlenséget hoz. Még szerencse, hogy aznap nincsenek nyitva az üzletek! 🙂

Állítólag amit január elsején teszel, azt fogod ismételgetni egész újévben, úgyhogy e szerint cselekedj!

betöltés...