Bolygónk legnagyobb elméi hiába küszködtek az óceánok tisztításával… Ez a fiatalember azonban megtalálta a megoldást!

A műanyag csomagolóanyagok jelentős mértékben megkönnyítették a mindennapi életet. Minden tekintetben nagyon kényelmes: könnyű, tartós, vízálló stb. De sajnos a műanyagok alkalmazásának van egy nagyon csúnya oldala – a környezetszennyezés.

Műanyag zacskók, műanyag palackok és egyéb hulladékanyagok szennyezik minden nap a körülöttünk lévő természetet. A szárazföldön ezeknek a hulladékoknak összegyűjtése meglehetősen egyszerű, azonban a vízből eltávolítani ezeket, nagyon bonyolult feladat.

A vízben az a probléma, hogy a szemét nem egy helyen gyűl össze, mivel a hullámzás miatt nagyon szétszóródnak. A szárazföldön össze lehet gyűjteni egy helyre az egészet, betenni az autóba és oda szállítjuk, ahová akarjuk. Azonban az óceánban flakonokat keresgélni óriási feladat, ami sokba kerül…

Éppen emiatt, az óceánok lassan egy nagy szemétdombbá alakulnak. A tudósok pedig értetlenül vakarják a fejüket, miközben egy 20 éves srác javasolt egy zseniális megoldást erre a problémára.

Az ő elmélete szerint, a legfontosabb, hogy a vízáramlatoknál felfogni a flakonokat. Az emberek feladata pedig csak annyi, hogy elhelyezzenek egy lebegő, V-alakú gátat, ami egy helyre gyűjti a szemetet, ahonnan majd könnyen össze lehet gyűjteni őket és partra szállítani.

A lebegő gát tartós, 10 rétegű gumibol és poliészterből készülne. Magassága és mélysége 1,5 méter lenne, hogy a tenger hullámai és az állatok ne tudják felemelni.

Az ötlet kivitelezése egy évbe telt. A fiatal srác ötletét alaposan megvizsgálták és tesztelték. Jelenleg az Északi-tengeren tesztelik és ez lesz az utolsó vizsgálat.

A lebegő gát szenzorokkal van ellátva, amelyek lehetővé teszik, hogy a szárazpartról is nyomon kövessék a tisztítási folyamatot. Ha a projekt a gyakorlatban is sikeres lesz, akkor 2020-ban alkalmazni fogják, mint a legnagyobb óceán tisztítási projektet a történelemben!

És a projekt hatékonysága érdekében egy versenyt is indítottak egy különleges szemétgyűjtő kidolgozására, amelyet szinkronizálnának a lebegő gáttal.

Ismét meggyőződtem, hogy igaz a mondás miszerint: az egyszerű dolgok mindig nagyszerűek! És minél egyszerűbb valami, annál könnyebb használni és gyakorlatba ültetni. Egy közönséges fiatalember, akinek sikerült hatékonyan megoldani a problémát, amelyre bolygónk legnagyobb elméi hiába keresték a megoldást. Ha téged is lenyűgözött ez az ötlet, akkor oszd meg barátaiddal!

betöltés...