Vajon miért nem mozog a csirkék feje?

Vírusvideó lett az egyik autós vállalat klipjéből, amelyben fülbemászó zenére csirkéket forgatnak – úgy, hogy az állatok feje meg sem mozdul.

[sociallocker]

A csirkék képesek egy helyben tartani a fejüket még akkor is, ha testük viszonylag nagy mozgásnak van kitéve.  Erre a jelenségre viszonylag  egyszerű a magyarázat : a rejtély a nyakukban rejlik!

Számos madárnak, köztük a házityúknak is, ugyanis nagyon hosszú a nyaka, amelyet általában “S” alakban behúzva tart. Sok olyan szárnyas van, amelyekről nem látjuk elsőre, hogy hosszú nyaka van, mert ezt az alakzatot veszi fel, és vastag tollréteg fedi.

Erre a tulajdonságra azért van szükségük az állatoknak, hogy a látómezőjük sokáig egyensúlyban, állandó állapotban legyen, még akkor is, amikor éppen mennek. Ezen kívül segítségükre van abban is, hogy gyorsabban, hatékonyabban érzékeljék a mozgást, ami számos madár esetében a zsákmányfogás eredményességét növeli, valamint segít észrevenni, ha ragadozó közeledik.

Pontosan ez az oka annak is, hogy úgy tűnik, mintha járás közben előre-hátra mozgatnák a fejüket. Ha lassítva megnézzük, ahogy egy ilyen szárnyas sétál, rájövünk, hogy a fejük tulajdonképpen nem mozog, hanem egy helyben áll, és a testük többi része indul csak meg előre.

forrás: erdekesvilag.hu

[/sociallocker]

betöltés...