A magyar csodavakolat helyettesítheti az áramgyilkos légkondit otthonunkban

Ismét egy magyar találmány, melyet idén nyáron már le is teszteltek, és bevált! A magyar csodavakolat helyettesíteni fogja az áramzabáló légkondikat otthonainkban!

Magyar vakolat helyettesítheti az áramnyelő légkondikat!

Az új fejlesztésnek még nem adott nevet a Lasselsberger-Knauf, de a hatását már letesztelték: a segítségével klímaberendezés nélkül még kánikulában is 26 fok alatt lehet tartani a hőfokot bármilyen zárt térben. Az engedélyezési eljárás most folyik, a termék jövőre kerül a piacra.

Idén négy budapesti lakásban tesztelték a találmányt, és sikeresen. De irodákban, üzletekben, közintézményekben is használható a belső terekben lévő falak bevonására. A passzívházak elterjedésében is nagy szerepet kaphat az új technológia. Jelentősen javítható így az épületek hőingadozása és energiafelhasználása.

Ez egy ún. fázisváltó vakolat különleges adalékanyaggal, a nagy tisztaságú, mikrokapszulázott paraffinnal. Ennek az anyagnak a szerkezetében a jég olvadásához hasonló jelenség játszódik le, így a falak hatalmas hőenergiát képesek elnyelni, és ez a tulajdonság legalább 30 évig meg is marad. Ami konkrétan történik az az, hogy a szilárd vakolat folyékonnyá válik (mint valami furcsa sci-fiben), ez pedig hőt von el a környezetből. Aztán mikor éjszaka lehűl a levegő, egy szellőztetés, és ismét megszilárdul a fal.

Jelenleg az utolsó simításokat végzik a terméken. Meghozta gyümölcsét a többéves kutatómunka, mert a tesztelési eljárás bebizonyította az anyag kiemelkedően jó hőmérséklet-szabályozó képességét.

Kérdés, hogy milyen áron lesz majd elérhető az innovatív találmány.

Egy klíma berendezésnél valószínűleg olcsóbb lesz. Nagy előnye, hogy ebbe csak egyszer kell beruházni, utána pedig nem elköltözni 🙂 , míg a légkondit évente érdemes tisztíttatni, ha elromlik viheted vissza (feltéve, ha garanciás) vagy vehetsz másikat. Bár a javítási költsége sem túl pénztárcabarát egy légkondinak.

Szóval mindent összevetve a csodavakolat mindenféleképpen jobb beruházás, mint egyéb más hűtő eszközök. 2016-ban állítólag már kapható lesz a boltokban.

betöltés...