Leeresztették az állatkerti Nagy-tó vizét, nézd meg, mit találtak!

Eljött az ideje annak, hogy ismét kitakarítsák az állatkerti Nagy-tó medrét, ehhez viszont le kellett engedni a tó vizét. A leengedés után kicsikét meglepődtek az állatkert munkásai, nézd meg, mit találtak a tó medrében!

Nézd meg, mit találtak az állatkerti tóban!

Az állatkert egyik leginkább látogatott helye a Pálmaház közelében található Nagy-tó, nem is csoda ez, hiszen az állatkertben ez a terület a legrégebbi nagyjából. Ezt a tavat Reitter Ferenc mérnök tervei alapján alakították ki, még az állatkert megnyitására, 1866-ban. A kert az évek alatt sokszor változott, 1909 és 1912 között átépítés volt az állatkert területén, az 1930-as években pedig egy sétányt is kialakítottak a délkeleti oldalán. A tó mesterséges, de mivel elég öreg és nem sokszor nyúltak hozzá azért, a benne lévő folyamatok lényegében már olyan, mint a természetes tavaké. Ez annyit jelent, hogy ebben a tóban is jellemző az üledékképződés, éppen ezért hosszabb távon a feltöltődésével is számolni kell.

Épp úgy, mint számos természetes tó esetében, az állatkert dolgozói sem várják meg, hogy az üledék feltöltődjön, ezt úgy akadályozzák meg, hogy néhány évente leengedik a tó vizét, és kitakarítják a tó medrét teljesen. Utoljára 5 éve, 2010-ben került sor a meder kitakarítására, éppen ezért most más szükségességét érezték a műveletnek. Összegyűjtötték a tó összes állatát, a nagyjából 500 ékszerteknőst, pontyokat, busákat, amurokat, a tó összes lakóját. Amíg a munkálatok folynak, addig az itt élő állatok természetesen egy ideiglenes szállásra kerülnek. A tó leeresztésekor azonban nem csak teknősöket, illetve halakat lehet látni, hanem eléggé megdöbbentő dolgokat, a következő oldalon elmondom, most miket találtak!

A talált dolgok nem is megdöbbentőek, hanem hihetetlenek. Azért hihetetlen ez az egész, mert egyszerűen nem tudom megérteni az embereket miattuk. Itt egy gyönyörű tó, rengeteg érdekes állattal, valaki pedig kifizeti a belépőt, odamegy ehhez a csodához és megpróbálja tönkretenni azt. Szerencsére több kell hozzá, de higgyétek el, hogy nem tesznek jót ezek a dolgok a környezetnek, próbáljatok meg legalább egy kicsikét jobban vigyázni!

Az a baj ezekkel a dolgokkal, hogy egyértelmű, valaki beledobta, szándékosan, az okát nem is tudja senki, de szerintem az az illető sem, aki megtette. Természetesen olyan dolgok is vannak, amiket beleejtettek, de nem ez a többség. Nem értem például azt, hogy ki viszi magával a visszapillantó tükrét az állatkertbe?! Igen, a tó medrében találtak egy visszapillantó tükröt is, de számos okos telefon, gyerekjáték, szemüveg, és rengeteg szemét. Tudom, most azt várta mindenki, hogy megtalálták benne a Loch Ness-i szörnyet, de nem, csupán rengeteg szemetet, igen, nekem ennyi is elég, mivel eszméletlenül felháborít az emberi nem nemtörődömség, lehet, hogy titeket ez nem érdekel, de szerintem érdemes lenne elgondolkodnia mindenkinek!

A munkálatok eltartanak még egy darabig, remélhetőleg nemsokára már ismét teljes pompájában csodálhatjuk a tavat, remélem, hogy jobban fog vigyázni mindenki a tisztaságára!

betöltés...