Szoktál fültisztító pálcikát használni? Ezután biztosan nem fogsz

Aki eddig fültisztító pálcikával tisztította a fülét, az sürgősen szokjon le róla!

Káros a fültisztító pálcika?

A fültisztító pálcika nagyon praktikusnak tűnik, hiszen olcsó, könnyen kezelhető, ráadásul látszatra még a fülünkből is kitakarítja a zsírt, koszt stb. Sajnos azonban ez csak a felszín, a probléma sokkal mélyebben gyökerezik és igen komoly.

Mielőtt bármi rosszat is mondanánk a fültisztító pálcikáról, tisztáznunk kell, hogy a fülzsír, bár nem egy gusztusos dolog, nem haszontalan. Bevonja a külsőfül finom bőrét, savas kémhatást biztosít, mely gátolja a kórokozók megtapadását, a baktériumok szaporodását, ezenkívül szárazon tartja a fület, védi a kémiai, mechanikai irritációtól.

Ezért ne használj fültisztítót

Itt tehát elérkeztünk a fültisztító pálcika ellen felhozott első vádpontra: a nem éppen kíméletes eszköz a fülzsír nagy részét kitakarítja a fülünkből, ezzel azonban csökkenti a szerv védekezőképességét. További probléma, hogy a fülzsírnak azon részét, ami valahogy megúszta és a fülben maradt, a pálcika a dobhártya felé nyomja. Ha nem figyelünk és túl mélyre nyomjuk a fülcsatornában, átszakíthatjuk a dobhártyát, ami dobhártya-perforációt is okozhat. Ez pedig súlyos esetben arcbénuláshoz vagy szédüléshez vezethet.

Kevésbé súlyos esetben „csak fülzsírdugó” alakulhat ki a fülben: a hallójáratban normálisan végbemenő hámsejtvándorlás miatt a fülzsír folyamatosan ürül kifele, a fültisztító azonban gátolja ezt, így fülzsírdugót hoz létre.

Szintén nem mehetünk el amellett, hogy a fültisztító pálcika nem steril – ezt sokan nem tudják, de logikus, ha jobban belegondolunk. És mivel nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat juttathat, vagyis a mindennapos „fültisztítás” előbb vagy utóbb a külső hallójárat idült gyulladásához vezet. A gyulladások kialakulását az is megkönnyíti, hogy a pálcika mikrosérüléseket okoz a hallójáratban, ami segíti a kórokozók mélyebbre jutását.

Babaolaj és ecetes-alkoholos fültisztító

A fültisztító pálcika helyett szerencsére vannak sokkal kíméletesebb és jobb megoldások. Ilyen a babaolaj, amelyből öntsünk néhány cseppet egy vattakorongra, majd hajtsuk oldalra a fejünket és csavarjunk belőle egy picit fülünkbe. Várjunk 1-2 percet, ezután hajtsuk le a fejünket és óvatosan töröljük ki a fülünket.

Ha a babaolaj valamiért nem vált be, vagy csak egyszerűen nincs belőle otthon, akkor érdemes kipróbálni az ecetes-alkoholos fültisztítót. Ehhez nem kell mást tennünk, mint alaposan összekeverni egy egység ecetet egy egység alkohollal, amivel aztán óvatosan átmossuk a fület. Nagyon vigyázni kell arra, hogy a folyadék ne kerüljön túl mélyre, egyes embereknek ugyanis apró lyuk van a dobhártyáján, amin beszivárogva a keverék problémákat okozhat.

betöltés...