Az értelmes ember 10 tanácsa

Rajtad áll, hogy megfogadod vagy sem a jótanácsait. De mindenképp érdemes elolvasni azt a 10 aranyszabályt, melyet az értelmes ember alkotott meg a mindennapi élethez, és melyekből mindannyian sokat tanulhatunk.

Ezek az életelvek számtalan formában és változatban keringenek a világhálón, de eredetileg a kimsookarate.com oldalon találtunk rá. Innen idézzük azt a 10 elvet, mely megváltoztathatja az életed!

1. Meg kell értened, hogy a tested sosem lesz szabad a betegségektől. Ha nem tanulmányoznád a kórt, a hiúság csapdájába esnél, és végül erkölcstelenül viselkednél.

Ezért az értelmes ember azt mondja, gondolj a betegségre úgy, mint egy jó gyógyszerre, amitől van, mit tanulnod.

2. Ne számíts egy olyan életre, melyből hiányozni fognak a nehézségek. Az ezen megpróbáltatásokból adódó tapasztalat nélkül arrogáns lennél és nagyképű, hisz mindent készen megkapnál.

Ezért az értelmes ember azt mondja, az élet akadályaiból meríts bölcsességet.

3. Ne várd el, hogy csíszolni tudd önmagad anélkül, hogy nehézségekbe ütköznél. Akadályok nélkül az okulási folyamatod sosem lesz teljes.

Ezért az értelmes ember azt mondja, gondolj a megpróbáltatásokra úgy, mint szerves részeire az életednek.

4. Mindig lesznek olyan emberek, akik nem fognak közreműködni a terveiddel. Ha ők nem léteznének, olyan emberek sem lennének, akiktől valamit is tanulhatnál.

Ezért az értelmes ember azt mondja, barátkozz össze azokkal, akik nem mindig vannak egy hullámhosszon az elképzeléseiddel, hogy legyen kitől tanulnod.

5. Ne számíts arra, hogy a terveid egykönnyen megvalósíthatók. Ha így lenne, csak a büszkeséged növelné.

Ezért az értelmes ember azt mondja, örülj annak, hogy legyőzted az akadályokat, és fog fel ezt tapasztalatnak, melyből tanulságokat vonhatsz le.

6. Sose barátkozz össze valakivel csak azért, hogy saját érdekeid kövesd. Tedd meg, de nem érsz el vele mást, mint hogy önmagad sebzed meg.

Ezért az értelmes ember azt mondja, olyan barátokat keress, akik bár nem mindig értenek veled egyet, de megtanítanak egyre-másra, így járulva hozzá a fejlődésedhez.

7. Ne várd el másoktól azt, hogy mindig egyetértsenek veled. Ha ezt tennék, te azt gondolhatnád, hogy mindig igazad van.

Ezért az értelmes ember azt mondja, bízz mindig azokban, akiknek a véleménye eltér a tiedtől, és vedd fontolóra a mondanivalójukat. Meglátod, sokat tanulhatsz belőlük.

8. Ne várd el, hogy kapj cserébe valamit, ha segítesz valakinek. Ha ezt teszed, az egoizmus határát súrolod.

Ezért az értelmes ember azt mondja, felejts és elégedj meg a segítséggel, mellyel szolgáltál.

9. Ne számíts nagyobb nyereségre, mint az energia és az erőfeszítések, melyeket belefektettél. Abban az esetben, ha többet nyersz, mint amennyit megérdemelnél az erőfeszítéseid árán, rossz gondolatok születnének a fejedben, amelyek ártanának a folyamatnak.

Ezért az értelmes ember azt mondja, elégedj meg a tisztességes nyereséggel.

10. Ne próbáld örökké táplálni az érzéseid, hogy áldozat vagy. Ha igazolni szeretnéd magad, valaki vagy valami mást kell felelősségre vonnod.

Ezért az értelmes ember azt mondja, egy ilyen élettapasztalattal megnyithatod az utat az önfejlesztés felé.

forrás
betöltés...