4 titokzatos eltűnés, amire a mai napig nincs magyarázat

Bizonyára te is hallottál már furcsa történeteket, melyekben emberek nyomtalanul eltűntek, mintha csak a föld nyelte volna el őket. Ám nem egy tengeri eltűnésnek is lehettünk fültanúi, sőt, még a levegőben is tűntek el repülők. Ezek az esetek gyakran hagynak maguk után megválaszolatlan kérdéseket, néha azonban egészen döbbenetes dolgok történnek.

A tengeri eltűnések, noha lehetnek megmagyarázhatatlanok, nem feltétlenül rejtélyesek, az óceán ugyanis módfelett veszélyes hely. A hirtelen viharok, a rossz navigáció vagy a tapasztalatlan személyzet bajba sodorhatja a hajót, amely, ha egyszer lesüllyedt a mélybe, talán soha többé nem kerül elő, de úgy is eltűnhet valaki, hogy átesik a hajókorláton. Néha azonban érdemes elgondolkodni a történteken, mert egészen megdöbbentően alakulnak az események.

Ám nincs ez másként a szárazföldi eltűnésekkel kapcsolatosan sem. Rengeteg történetet lehet hallani, amikor egy ember elbúcsúzik a családjától, majd soha többé nem kerül elő, kámforrá válik. A történetek konkrét személyekről, helyekről és időpontokról szólnak ugyan, de ha valaki konkrétan utánanéz, kiderülhet, hogy már a megnevezett személyek soha nem léteztek, mindössze az emberek helyi legendákból szőttek valóságot. Sajnos akadnak azonban olyan eltűnések is, amelyeket bizonyítékokkal is alá lehet támasztani.

Olykor repülőkkel is történnek szörnyűségek. Meghibásodik a motor, kifogy az üzemanyag, hibás jeleket küldenek a műszerek, ezáltal eltéved a pilóta, esetleg nekirepül egy hegynek, vagy kilövik. Ha éppen távoli vidékeken jár a gép, évek telhetnek el, mire megtalálják, és kiderítik a baleset okát. Néha azonban előfordul, hogy nem sikerül megfejteni, mi történt egy-egy géppel vagy csupán egy-egy utassal.

A magányosan hánykolódó kísértethajó

Az Amazon nevű kétárbocos kalózhajót 1860-ban, Kanadában építették. Számos tulajdonosa volt, és több kisebb balesetet szenvedett. Azt terjesztették róla, hogy el van átkozva. Amikor rendbe hozták és újra eladták, megváltoztatták a nevét – ami a babona szerint nagy szerencsétlenséget okozhat.

1872. november 7.-én immáron Mary Celeste néven vitorlázott ki New Yorkból, 1700 hordó alkohollal Genovába. December 5-én figyelt fel rá a Dei Gratia személyzete, amint irányítatlanul hánykolódik a szélben. A felé küldött jelekre nem válaszolt. Az odaküldött osztag senkit sem talált a kormánykeréknél, de az egész hajón sem. Kísértethajó volt, érintetlen rakománnyal. Hiányzott a mentőcsónak, a hajónapló és a navigációs műszerek, de a raktárkészletek és a személyes tárgyak ott maradtak. A Mary Celeste-et Gibraltárba vontatták, ahol két hivatalos vizsgálat sem tudta kideríteni, hogy mi is történt vele valójában. Elméletek ugyan születtek a hajóval kapcsolatban, de a valóság sohasem derült ki. A történetek és elméletek száma azóta is kifogyhatatlan.

Miután befejezték a vizsgálatokat, a szerencsétlen hajó újra vitorlát bontott számos tulajdonos keze alatt, míg utol nem érte a végzete, ahonnan már nem volt visszaút: Haitinál zátonyra futott. A kapitány és az első tiszt nagy értékű árura szóló biztosítási keresetet nyújtott be. A hajó azonban még akkor is bosszút állt: nem süllyedt el teljesen, hanem beékelődött a zátonyba, és csupán sekély víz fedte el. 2001-ben a hajóroncskutató, dr. Clive Cussler megtalálta a hajó maradványait, amelyeket addigra teljesen benőtt a korall. A történet itt véget ér – bár a Mary Celeste folytatja útját azok képzeletében, akik leghíresebb útjának titkait kutatják.

A világítótorony őreinek rejtélyes eltűnése

1900 decemberében történt, hogy a Hesperus szokásos utánpótlást szállított a skóciai Eilean Mor szigetén álló Flannan-világítótoronyba. Szokatlan módon azonban sem az üdvözlő zászlót nem húzták fel, sem a három toronyőr nem jelent meg segíteni a kirakodásban, de a kürt- és fényjelekre sem érkezett semminemű válasz. A kikötés után a személyzet teljesen kihaltan találta a tornyot. Két viharkabát hiányzott, egy szék pedig feldőlve hevert. A munkanaplóban az utolsó bejegyzés heves viharról tanúskodik. De vajon miért akartak mindannyian kimenni a viharba, egyikük ráadásul ingujjban?

A találgatások persze azonnal megindultak. Azt terjesztették, hogy a sziget kísértetjárta hely volt, és egy kísértet elől menekültek a tengerbe a toronyőrök. De lehetett hallani hatalmas tengeri szörny megjelenéséről is. Sőt, sokan úgy gondolták, hogy egy idegen hajó ragadta el őket, vagy az egyik férfi megőrült és a vízbe fojtotta társait, majd saját magát is.

Eltűnésük sajnos magyarázat nélkül maradt, hacsak nem… Két férfi kiment, hogy felmérje a viharkárokat a toronyban. Egy hirtelen hullám azonban elragadta az egyiket, mire a másik elrohant, hogy odahívja a harmadikat, aki székét feldöntve szaladt segítséget nyújtani – végül egy újabb hirtelen hullám végképp beteljesítette a tragédiát. Ki tudja, hogy valóban ez történt-e?

A titokzatos repülőgép eltérítő rejtélyes eltűnése

1971-ben egy magát D. B. Coopernek nevező férfi eltérítette a Nordwest Orient légitársaság 727-es számú utasszállító gépét, amely az egyesült államokbeli Portlandből indult útjára. Azt állítván, hogy bomba van nála, a férfi arra kényszerítette a pilótát, hogy szálljon le Seattle-ben. Itt némi váltságdíj fejében elengedte az utasokat, valamint a személyzet egy részét. Aztán azt az utasítást adta a kapitánynak, hogy repüljön a Nevada állambeli Renóba. Mielőtt megérkeztek, a vészjelző azt mutatta, hogy a hátsó ajtó nyitva van – Cooper örökre eltűnt a pénzzel és az ejtőernyőkkel együtt. Bár a férfit soha nem találták meg, egy folyóparton, a repülési útvonal alatt 1980-ban felbukkant néhány – a neki átadottakkal megegyező sorszámú – bankjegy.

Az Ördög-híd rejtélye

1999-ben a Közép Walesben található Devil’s Bridge (Ördög híd) melletti városka lakói három katonai gépet láttak átrepülni az égen, majd az egyik eltűnt, és füst szállt fel a közeli erdőben. Azonnal riasztották a biztonsági szolgálatokat, alapos kutatás kezdődött, ám soha, semmilyen roncsot nem találtak. A védelmi minisztérium ráadásul váltig állítja, hogy egyetlen gépe sem hiányzik. A tömeges hallucináció valószínűtlen, de vajon honnan jött, és hova tartott az a bizonyos repülőgép. Sajnos, ezt senki sem tudja…

betöltés...