A 14 legdrágább anyag a világon. Az #1-t nem gondoltam volna!

Bár manapság a jobb húsok és az alapvető zöldségek ára is jelentősen megemelkedett, és azt mondjuk, hogy “aranyárban mérik”, ezekhez képest rengeteg anyag van, amelynek egy kilóját akkor sem tudnánk megvenni, ha minden forintot, amelyet egész életünkben keresünk, rá költenénk. A köztudatban az arany és gyémánt szerepel, mint méregdrága anyagok. Ezen kívül azonban vannak sokkal-sokkal értékesebbek is. Összeállítottunk egy listát, amelybe bekerült néhány igencsak meglepő anyag is! Az első helyezett például józan ésszel felfoghatatlan.

14. Sáfrány – 3 ezer forint/gramm

A sáfrány (Crocus) sárgás-vöröses bibéjét már az egyiptomiak is használták levesek, mártások fűszerezésére. A világ legdrágább fűszere. 20 grammja már halálos mennyiségnek számít.

13. Arany – 15 ezer forint/gramm

Emberemlékezet óta fizetőeszközként és ékszerek alapanyagaként szolgál. Az emberiség a történelem előtti időktől körülbelül 165 ezer tonna aranyat termelt ki, amennyi együttesen egy nagyjából 25 méter átmérőjű gömböt tesz ki.

12. Ródium – 16 ezer forint/gramm

Katalizátorként használják, de csillagászati tükrök bevonásához is használják, illetve az ékszerészek is használják, a fehérarany tárgyak bevonására.

11. Platina – 17 ezer forint/gramm

Rendkívül ellenálló anyag, a világ platinatermelésének 98\%-a 3 országból származik: a korábbi Szovjetunióból 49, a Dél-afrikai Köztársaságból 43, míg Kanadából 6\%.

10. Kokain – 25 ezer forint/gramm

Az erős függőséget okozó szert a dél-amerikai kokacserje leveléből vonják ki. Már Kr. e. 3000 körül elterjedt ezen a vidéken a növény levelének rágása, éhséget csökkentő, energetizáló hatása miatt, s az istenek ajándékának tekintették. Rendkívül magas ára miatt manapság celebek, élsportolók, politikusok fogyasztják.

9. Orrszarvúszarv – 31 ezer forint/gramm

A hagyományos kínai orvoslásban nagy jelentőséget tulajdonítanak az orrszarvúk szarvainak. Emiatt az orvvadászok a kihalás szélére sodorták ezeket az állatokat. Mostanra csupán 5000 keskenyszájú és 20 000 szélesszájú orrszarvú maradt életben.

8. LSD – 833 ezer forint/gramm

Az LSD 6–14 órán keresztül fejti ki hatását: az érzékszervi ingerek, az időérzékelés, az érzelmek, az emlékezet és az általános tudatműködés befolyásolását. Az 1950-es és 1960-as években az LSD-vel mintegy 1000 kísérletet, illetve terápiát folytattak, körülbelül 40 000 alanyon, illetve páciensen. Pszichiátriai és pszichoterápiás alkalmazása jelentős eredményeket hozott például az alkoholizmus kezelésében. A köznyelvben “papírnak”, “bélyegnek” nevezik, mert gyakran apró, bélyegszerű papírlapot itatnak át LSD-vel, amely a nyelven át felszívódva fejti ki hatását.

7. Plutónium – 1,1 millió forint/gramm

Mesterséges, radioaktív elem, a periódusos rendszer 94. tagja. A felhasadt plutóniumatomok neutronjait használják az atomerőművekben, illetve az atombombákban.

6. Painite – 2,5 millió forint/gramm

A Painite kristály annyira ritka, hogy a köztudatban nagyon kevesen tudnak a létezéséről. 1950-ben fedezték fel Mianmarban, azóta pedig nagyjából 25 ilyen követ találtak összesen.

5. Taaffeite – 5,5 millió forint/gramm

Ez a drágakő lilás-pirosas és fehér színben létezik, és a gyémántnál egymilliószor ritkábban fordul elő a természetben. Azonban az ékszerek készítésénél nem túl népszerű, talán ennek is köszönhető, hogy gyakoriságához viszonyítva, viszonylag olcsó. 1945-ben fedezte fel gróf Edward Taaffee.

4. Trícium – 8,3 millió forint/gramm

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja. Szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú. A trícium természetes körülmények között akkor áll elő, ha kozmikus sugarak lépnek reakcióba a légköri gázokkal. A belőle kiszabaduló elektronok idézik elő a foszfor ragyogását, a két elemből önmegvilágító eszközök, például vészkijárati jelzők készíthetők, és készülnek is.

3. Gyémánt – 15,3 millió forint/gramm

A szén allotróp módosulata, amely a legkeményebb természetben előforduló ásvány, átlátszósága és fénye tökéletes, fénytörése és színszórása a legmagasabb fokú. Emiatt a világ legdrágább ásványa. Rendkívül nagy keménysége miatt ipari felhasználása széles körű.

2. Kalifornium – ~10 milliárd forint/gramm

Minden idők legdrágább kémiai eleme, 1950-es felfedezése óta pedig csak egyetlen egyszer sikerült előállítani.

1. Antianyag – ~17,3 kvadrillió forint/gramm

Antianyagot (pontosabban antihidrogént) mesterségesen első ízben 1995-ben, a CERN-ben sikerült előállítani és megfigyelni. Azóta sikerült antideutériummagot is előállítani, viszont nehezebb atommagokat nem. Egy extrémebb elmélet szerint az antianyag csupán az anyag egy eltérő megjelenése, amiben az antianyag időben visszafelé halad, ezért jelenleg nincs látható nyoma.

Mindig rádöbbenek, hogy milyen keveset tudunk a világunkról.

forrás

betöltés...