A fibromyalgia 10 tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Az izmokat és lágy szöveteket megtámadó, fájdalmas betegséget egyáltalán nem könnyű diagnosztizálni, ezért viszonylag gyakran előfordul, hogy félrekezelik. A fibromyalgiát pedig komolyan kell venni, hiszen ha nem kezelik időben, akkor a beteg lelkileg, mentálisan és fizikálisan is teljesen összetörhet.

Mit kell tudni a betegségről?

  • leginkább a 25-60 év közötti nőket érinti
  • a nőknél 10-szer nagyobb a kialakulási esélye
  • tüzetes vér és pajzsmirigy vizsgálat szükséges, hogy megállapítható legyen a betegség

Most következzen 10 tünet, amelyet semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni:

1. Fájdalom a lábujjtól a fejünk búbjáig

Akik elmennek az orvoshoz, arról számolnak be, hogy szinte minden porcikájuk, a fejük búbjától a lábujjukig fáj. Olyan érzésük van, mintha valaki késsel szurkálná a testüket, lüktető, heves fájdalmakat váltva ki.

2. Folyamatos fáradtság, kimerültség

Akiknél megállapították a fibromyalgiát, leggyakrabban arról számoltak be, hogy a fájdalmak mellett szinte mindig fáradtak, kimerültek, erőtlenek, és szinte a legegyszerűbb feladatokat sem képesek elvégezni.

3. Merevség, zsibbadtság

A betegségben szenvedők 75 százaléka számolt be arról, hogy a reggeli órákban alig tudnak megmozdulni, mert egyszerűen az ízületeik be vannak feszülve. Olykor ez az állapot eltart 10-15 percig, de akár egész nap is nehézkes lesz az illető mozgása.

4. Rossz alvás

A fibromyalgia megviseli a lelket és a testet is, ezért az agy számára nehézzé válik az éjszakai pihenés, így az alvás minősége romlik, és éppen hogy a beteg álomba merült, 10 perc múlva ismét fel van ébredve.

5. Fájó pontok

Akárcsak az ízületi gyulladás esetében, úgy a fibromyalgiánál is kialakulnak fájó pontok, amelyek nyomásra még elviselhetetlenebbül kezdenek fájni. Szerencsére azonban vannak olyan gyulladáscsökkentő készítmények, amelyek enyhítik ezen panaszokat.

6. Rakoncátlankodó emésztés

A székrekedés, hasmenés, reflux, puffadás, mind mind a fibromylagia tünetei lehetnek, hiszen a betegek 40-70 százaléka rendszeres emésztési panaszokról számol be, sőt az irritábilis bélszindróma sem ritka.

7. Zsibbadtság, dagadás, bizsergés

Gyakori tünet a bizsergő, zsibbadó érzés a végtagokban, amelyek rendszerint meg is dagadnak. Ezek a tünetek többnyire csak pár percig tartanak, de van, amikor egy óráig is elhúzódhat a zsibbadtság.

8. Görcsök az ujjakban, a lábujjakban

A fibromyalgiában szenvedők 25-50 százaléka számolt be az ujjakat, illetve lábujjakat érintő görcsökről, amelyek ráadásul sápadt, halvány kékes színűvé is válnak.

9. Érzékenység a hőmérséklet ingadozásra

A fibromylagiában szenvedők szervezete nehezen tudja szabályozni a hőt, és éppen emiatt, akárcsak az ízületi betegségben szenvedők, érzékenyek a hőmérsékleti ingadozásokra, főként a hirtelen kialakuló hidegre reagálnak rosszul.

10. Koncentrációzavar

Rövid idejű memóriagondok állhatnak be, de van amikor az illető zavarttá válik, nem tudja, hogy hol van, összekeveri a napokat, ezért ha nem kezelik időben a betegséget, az életminőség jelentős romlásnak indul.

betöltés...