A gyomorrák alattomos betegség, legtöbbször előrehaladt állapotban derül ki. Ha ezeket a tüneteket észleled, azonnal menj orvoshoz!

A bélrendszeri problémák egyre több ember életét nehezítik meg. Ennek oka az egészségtelen étkezés, a fokozott stresszhatás, a kevés pihenés. Hogy ne legyen komoly bajunk, főként a gyomrunk tájékán, még időben ajánlott észrevenni és felismerni a következő tüneteket.

1. Gyomorhurut

A stresszes helyzet, és az étkezést követő azonnali gyomorfájás aggódásra adhat okot, mintahogyan a hányinger, az émelygés, az emésztési zavarok, étvágytalanság, vagy puffadás.

2. Gyomorfekély

Ilyenkor azt érezzük, mintha forró vassal égetnék a gyomrunkat. Ez a probléma rendszerint az étkezések után 1–3 órával jelentkezik. Ha időben nem kezelik a gyomorfekélyt, megnő az esélye annak, hogy elrákosodik. Ilyenkor jelentős súlyveszteség, étvágytalanság is felléphet. A gyomorfekélyt a leggyakrabban a dohányzás, alkoholfogyasztás, a stressz és az erős gyógyszeres kezelések okozhatják.

3. Epekő

Ez szörnyű fájdalmakkal jár, szinte az egész felsőtest beleremeg az éles, kínzó nyilallásokba. Ez a tünet is rendszerint étkezések után alakul ki. Az okok között találhatjuk a zsíros étkezést, vagy az epevezetéket érintő valamilyen betegséget.

4. Reflux

Evés után, és lefekvés közben szokott jelentkezni ez a kellemetlen tünet. Amennyiben a reflux évente 1–2 alkalommal jelentkezik, még nem kell megijedni, de ha ennél gyakrabban, akkor ajánlott szakemberhez fordulni.

5. Gyomorrák

Ez fokozatosan, általában több év alatt fejlődik ki. Sajnos még mindig nem könnyű időben felismerni, leggyakrabban a páciens már előrehaladott állapotban van, mikor orvoshoz kerül. Az okok között kiemelendő a sós, tartósított szerektől hemzsegő élelmiszerek fogyasztása, de a füstölt, fűszeres húskészítmények is veszélyesek lehetnek.

betöltés...