Ez történik, ha naponta megeszel egy birsalmát

A birsalmát méltán nevezhetjük az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcsének. Ízével és illatával feledhetetlen októberi hangulatot varázsol. Nem csak egy karakteres gyümölcs, hanem felettébb egészséges is.

Akárhogy is fogyasztjuk – nyersen, befőttként, lekvárnak vagy aszalva – minden formában megőrzi pozitív tulajdonságait és egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. Mivel közeledik a hűvös, zimankós időjárás, fogyasszunk belőle minél többet, hiszen így erősíthetjük immunrendszerünket.

 

Ezenkívül jó hatással van az emésztésre, a légzőrendszer egészségére, de fogyasztása által sima, pattanásmentes lehet a bőrünk is. Apró darabokra vágva rendszeresen adagolhatjuk gyümölcs- vagy zöldségsalátáinkhoz is, hiszen jótékonyan befolyásolja az emésztést.

A nyersen fogyasztott birsalma az egyik legjobb gyógyír a máj és mentális egészség megőrzésére. Azok, akik nagyobb műtéten estek át, vagy legyengült az immunrendszerük a lábadozási időszakban, fogyasszanak frissen készített birs lekvárt vagy kompótot.

A görögök és rómaiak 4000 évvel ezelőtt a birsalmát immunrendszer-erősítőként használták. Hiszen sok ásványi anyagot, vasat, káliumot és magnéziumot, A-, B-, és C-vitamint tartalmaz. Értékes tanin és pektin tartalma miatt a birsalma kiváló antioxidánsként funkcionál.

Pozitív tulajdonságai között említhető az is, hogy csökkenti a vérnyomást, hiszen sok káliumot tartalmaz. Emellett pedig kiváló gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és tonizáló hatású.

A reggel éhgyomorra fogyasztott birsalma erősíti a fogínyt és a fogakat, miközben hatékonyan eltávolítja a testben felgyülemlett méreganyagokat.

Naponta étkezés előtt harminc perccel igyunk meg egy pohár birsalma levet – ez főleg azoknak ajánlott, akik fáradtsággal küzdenek, szívbetegek, vagy légzési problémájuk van. Pektin tartalma miatt a birsalma csökkenti a koleszterinszintet is.

A birsalma fanyar magvai enyhíti a köhögést, az asztmát, vérszegénységet és a hasmenést is. Fokozza az étvágyat, ezért a válogatós gyereknek adjunk birsalmát mézzel és sárgarépával elkeverve. Kifejezetten ajánlott a fizikai erőnlét fokozása érdekében is.

betöltés...