Napokra a haláltól – A történet a kép mögött, ami megrázta a világot

Két nappal azután, hogy a szívszorító képek elkészültek róla, a csupán 5 hónapos Udai Faisal belehalt az éhezésbe.

Végtagjai pálcikavékonyak, arca beesett, keze összeszorulva: kegyetlen sors jutott a kicsinek, aki a háború sújtotta Jemenben látta meg a napvilágot.

Udai Faisalt már születésekor bombák elől kellett menekíteni, s utána sem várt rá túl sok jó ebben az életben. Anyja csupán húsz napig tudta szoptatni, utána elapadt a teje, s csak cukros vizet meg némi tápszert tudott adni gyermekének. A babának hamar hasmenése lett, de szülei vagy nem kaptak gyógyszert, vagy nem tudták megfizetni azt.

A kicsi március 22-én került kórházba súlyos alultápláltsággal, mellkasi fertőzéssel és hasmenéssel, 5 hónaposan mindössze 2,4 kilogrammot nyomott. Hiába kapott antibiotikumot, és táplálták az orrába vezetett szondán át, annyira ki volt száradva, hogy amikor sírt, nem jöttek könnyei. Két nap múlva már nem volt az élők sorában. Anyja nem sírt, csak felordított, és elájult, mikor gyermeke meghalt.

A szülőket otthon kilenc másik gyerek várja (a legkisebb 2 éves,  a legnagyobb 16), akik szintén éheznek, abból a juttatásból élnek, amit az egykor katonaként dolgozó apa kap. A férfi megpróbált elhelyezkedni, építkezéseknél dolgozott, de a háború előrehaladtával nem maradt munka. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, így a család naponta csak egyszer eszik, többnyire joghurtot, kenyeret, jobb napokon borsót. Áram rég nincs, főzni csak tűzön tudnak, ehhez minden nap fát, rőzsét kell gyűjteni. Bár néha kapnak tiszta ivóvizet, gyakran kell a helyi fertőzött vízforráshoz menniük.

Jemen az ennivaló 90 százalékát importálja, már most a létező legrosszabb statisztikákkal bír, náluk a legmagasabb az alultápláltság aránya, szinte mindenki éhezik.

Uda apja, Faisal Ahmed vizet önt a kicsi sírjára

Mi történik Jemenben?

2015-ben Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók ellen. Rendszeresek a bombatámadások, a menekülők Egyiptomot célozták meg, de ott sem mindegyikük talál békét a helyi maffia és a rablóbandák miatt. December közepén életbe lépett a tűzszünet, de a szaúdiak vezette nemzetközi katonai koalíció véget vetett neki azzal, hogy a lázadók folyamatosan rakétatámadásokat intéztek Szaúd-Arábia ellen. A háborúban csak a januárban véget ért tűzszünetig 6 ezren haltak meg, és csaknem 2,4 millió ember hagyta el otthonát.

Forrás: Metro

betöltés...