13 dolog, amit jobb, ha nem osztasz meg a közösségi oldalakon

A statisztikák szerint a magyarok 80%-a legalább egy közösségi oldalt rendszeresen használ. A legtöbben pedig figyelmen kívül hagyják, hogy a közösségi oldalak, mint pl. a Facebook, sok személyes információt gyűjtenek be a felhasználóikról, ezért még a legártatlanabb poszt is visszaüthet.
Most olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amiket soha nem szabad közösségi oldalon közzétenned magadról!

13. Intim részleteket a kapcsolatodról

Bármi is van a párod és közötted, azt tartsd meg magatoknak. Ne írj arról, hogy mi történik a hálószobában, ne tedd közzé a beceneveiteket és más privát dolgokat, amik értékessé teszik a kapcsolatotokat. Máskülönben könnyen elveszítheted a párod bizalmát és megbecsülését.

12. Csókolózós szelfiket

A legtöbbek szerint szegénységi bizonyítványt állít ki magáról az, aki az ilyen intim pillanatokat közönség elé tárja. Nem csak faragatlan dolog, de meg is bánthatod vele az egyedülálló barátaidat. Valószínűleg a rokonaid sem fognak rajongani az ilyen fotókért. A kutatók megállapították, hogy azoknál a pároknál, akik kapcsolatukról túl sok mindent osztanak meg, nagyobb az érzelmi bizonytalanság a kapcsolatban és kétségeik vannak párjukat illetően. A boldog párok nem beszélnek kapcsolatukról a közösségi médián.

11. Tiszteletet követelő alkalmakon készített szelfiket

Egyes helyek és alkalmak megkövetelik a tisztelettudó és együttérző viselkedést, ezért nem készítünk mosolygós szelfiket temetéseken, temetőkben, templomokban.

10. Bűncselekményekről

Ha hajlamos vagy megszegni a törvényeket (pl. ittasan vezetsz, autópályán szelfizel, illegális fegyvereket tartasz stb.), jobb esetben megbírságolhatnak, rosszabb esetben börtönbe is kerülhetsz. Egyes emberek túl messzire mennek, és olyan fotókat posztolnak, melyeken éppen bűncselekményt követnek el.

9. Felbujtó üzeneteket

Még ha csak viccnek is szánod a kommentet, nagyon oda kell figyelned arra, mit írsz ki, mivel megsérthetsz másokat. Ezért a legjobb, ha kerülöd az olyan témákat, mint a vallás, a politika, a nemi különbségek, melyek könnyen vitákat válthatnak ki.

8. Panaszkodást a munkáddal kapcsolatban

Még ha a kollégáid nem is tudnak hozzáférni az oldaladhoz, rájöhetnek, milyen a hozzáállásod a főnöködhöz vagy a munkahelyedhez. A véleményedet erről tartsd meg inkább magadnak, mert könnyen a munkádba kerülhet.

7. Tartózkodási helyedet

Az okostelefonokra ma már letölthetők olyan alkalmazások, melyek a világ bármely pontján meg tudják mutatni, pontosan hol tartózkodsz. Izgalmasnak tűnhet ezt megosztani a családoddal vagy a barátaiddal, de a kockázat miatt nem érdemes. Ha védeni akarod magad a rosszakaróktól, jobb ha kikapcsolod a nyomkövetőt örökre.

6. Nyaralási terveket

Folyamatosan posztolni arról a helyről, ahol éppen nyaralsz, nagy hiba. Nem tudhatod, ki fogja felhasználni ezeket az információkat arra, hogy betörjön az otthonodba és elvigye mindenedet, mire hazaérsz. Ha szeretnéd megosztani az utazási élményeidet, várd meg, míg hazaérkezel, így sokkal biztonságosabb lesz.

5. Személyes iratokat

Időnként az embereket annyira elvakítják a különböző nagy események – pl. az első jogosítvány megszerzése vagy álmaik házának megvásárlását igazoló tulajdoni lap -, hogy azonnal meg akarják osztani az örömüket mindenkivel. De ne feledd, minél több személyes információt osztasz meg magadról a neten, annál nagyobb veszélynek teszed ki magad. Ha valaki le tudja olvasni a fotóról a személyes adataidat, visszaélhet vele vagy betörhet hozzád. Ez minden dokumentumra vonatkozik, amin szerepel a neved (személyes iratok, repülőjegy, ingatlannal kapcsolatos dokumentumok stb.)

4. Pénzügyi információkat

A pénz nagyon érzékeny téma, főleg, ha anyagilag bajban vagyunk. Ha sikeres vagy a pénzügyek terén, előléptettek és megemelkedett a fizetésed, netán éppen magángépet vásároltál magadnak, ne oszd meg rögtön az örömödet mindenkivel, aki a listádon szerepel. Az irigy kommenteken túl a hackerek támadásainak is kiteszed magad, akiknek sok módszerük van arra, hogy hozzáférjenek a megtakarításaidhoz, ha lefotózod a bankkártyádat, részleteket osztasz meg a bankszámládról vagy bármilyen olyan információt közzéteszel, aminek köze van a pénzügyi helyzetedhez.

3. Bulifotókat

Ne rombold le az imidzsedet olyan képekkel, amikor nem a legjobb formádban vagy látható. Soha nem tudhatod, később ki fogja megnézni ezeket a fotókat, lehet, hogy a főnököd vagy éppen a nagymamád. Nem kockáztathatod, hogy tönkreteszed a hitelességedet az önfeledt pillanatokban készült bulifotókkal.

2. Ultrahangos felvételeket

A nőgyógyászok általában azt javasolják, várjunk a második trimeszterig, míg szétkürtöljük az örömhírt a közösségi oldalakon, mert onnantól kezdve kisebb a vetélés kockázata. Sokan eleve azt gondolják, nem helyén való megosztani a még meg nem született gyermekedről fotókat, mivel vannak, akik ezeket zavarónak találhatják.

1. Drága ajándékokat és költséges vásárlásokat

Tanulmányok azt mutatják, hogy a drága ajándékokról és vásárlásokról szóló fotók növelik a bizonytalanságot és a kudarc érzését másokban, irigységgel és a saját életükkel szembeni elégedetlenséggel töltik el őket. Ráadásul a drága holmikról készült fotók sokak érdeklődését fel is kelthetik a vagyonod iránt.

Sose feledd, ha egyszer valamit közzéteszel, azt végleg eltüntetni szinte lehetetlen lesz, örökké pedig nem fogod tudni nyomon követni, hogy ki fér hozzá, ki látja. Ezt csak egyetlen módon előzheted meg, ha alaposan átgondolod, miket osztasz meg magadról.

betöltés...