Elmondta a nagymamájának, hogy a férje megcsalja. A nagyi erre a konyhába ment és megkérdezte: tojás, sárgarépa vagy kávé?

Sárgarépa, tojás, vagy kávé? Erre a kérdésre kellett felelnie a nőnek, aki hűtlen férjére panaszkodott nagymamájának!

A nagymamák a legbölcsebb teremtések egy családban. Rengeteg tudás, tapasztalat, emberismeret halmozódott fel bennünk az évek folyamán, ezért bátran lehet hozzájuk tanácsért fordulni, ha valakinek gondjai akadnak.

Egy régi történet szerint egy fiatal lány egy napon felkereste nagymamáját, mesélt neki az életéről, jóról és rosszról is. Elmondta, hogy a férje megcsalja, és odáig jutott, hogy nem tudja, miként folytassa ezt az életvitelt, mert már megelégelte a sok megaláztatást.

A nagymama figyelmesen és türelmesen hallgatta végig unokáját, majd miután a fiatal nő befejezte a történetet, a nagyi kiment a konyhába, és odatett a tűzhelyre három fazekat, amelybe vizet töltött. Mikor forrni kezdtek a vizek, az egyik fazékba egy sárgarépát, a másikba egy tojást, a harmadikba pedig három babkávé szemet tett. Húsz perc múlva elzárta a tüzet az edények alatt, majd megkérdezte az unokáját.

– Mit látsz itt?

– Sárgarépát, tojást és kávészemeket – felelte a nő.

A nagymama ezután megkérte az unokáját, hogy nézze meg jobban, hogy mit lát, majd szagolja és ízlelje is meg azokat. A fiatal asszony megállapította, hogy a répa meglágyult, a tojás megkeményedett, a kávészemekből pedig friss aromás főzet készült.

A nagymama ezután elmagyarázta, hogy mindhárom hozzávaló ugyanazon a folyamaton ment keresztül, mégis különböző módon reagáltak a főzésre. A sárgarépa, amely kemény volt, meglágyult, a tojás, amely törékeny volt, megerősödött, a kávészemekből pedig egy teljesen új dolog keletkezett.

– Te melyik vagy ezen három dolog közül? Ha megpróbáltatások elé állít az élet, te hogyan reagálsz? Úgy mint a répa, netán mint a tojás, vagy a kávészemek?

Az unoka elgondolkodott. Nem tudott válaszolni.

És te melyik vagy? A sárgarépa, a tojás, vagy a kávészemek?

betöltés...