Megmentették az eddig felfedezett legfiatalabb elefántot

Zimbabwe-ben egy 3 napos kis árva, öntudatlan elefánt borjút találtak és mentettek meg, kinek még a köldökzsinórja sem volt teljesen lezárva.

Zuwa a ZEN vezetőjével Moses Nzou-val. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

Az apró kis újszülött jelenleg 24 órás megfigyelés alatt van a helyi elefánt óvodában. Ő a legfiatalabb elefánt, akit valaha a ZEN dolgozói megmentettek. Az újszülöttet Zuwának nevezték el, mely névnek a jelentése NAP vagy FÉNY shona nyelven (ez az anyanyelv Zimbabwében).

A ZEN emberei azt mondják, hogy a kis elefánt nagyon törékeny, és az állatorvosok is éppen hogy vissza tudták hozni az életbe őt egy péntek reggelen.

A kicsit a Save völgyében találták, egy Zimbabwei park természetvédelmi területén – mondja Jos Danckwerts a helyi park vezetője, aki a ZENnek dolgozik az édesanyjával aki a ZEN alapítója, Roxy Danckwerts.

„Amikor odaérkeztünk a mentéshez október 14-én, a kis elefánt nagyon meleg és gyenge volt.” – mondta Jos Danckwerts. A kis lábai remegtek, de már tudott pár lépést tenni. Elég hangos volt, mikor odaértünk és épp lábra próbált állni. Nem tűnt úgy, hogy ki lenne száradva, ezt az odaérkező csapat is örömmel konstatálta, de azért bőven ellátták folyadékkal Zuwát.

Zuwát Moses Nzou és Zim Parks vadőrök asszisztálásával felsegítik a szállítójárműre, hogy a ZEN központjába vigyék. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

Zuwa Moses Nzouval a ZEN vezetőjével. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

Roxy Danckwerts mondta, hogy ellentétben sok árva elefánt esetével, jelen esetben nem egy orvvadászok által levadászott édesanya kölykéről van szó, hanem úgy gondolják, hogy a nagy meleg és szárazság vezethette a kicsi szülőjét arra, hogy feladja, és magára hagyja őt. Egyedül volt és eszméletlen mikor találták, 25km-re a legközelebbi vízlelő helytől.

Hozzátette: „Ez egy hatalmas kihívás számunkra, de küzdeni fogunk a fiatal srác életéért”

Zimbabwében jelenleg szárazság van – mondja Jos, – és nehéz meghatározni, ez meddig fajul. Minden évben hasonló az időjárás, de ez most nekünk is szokatlan, szóval azt kell, hogy mondjam, hogy ezt be kell tudnunk az éghajlatváltozás súlyos hatásának.

Zuwa a ZEN elefánt gondozójával Paradzai Mutizzel. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

A ZEN-ben jelenleg öt gondozás alatt álló elefánt van. Az elefántok – Jos elmondása szerint – tisztában voltak Zuwa érkezésével. “Úgy hisszük, hogy a többiek infrahangok segítségével hívták őt az éjszakában, és látszódott, hogy Zuwa izgatott volt, és a hangok irányába figyelt folyamatosan.”

Zuwa épp gondoskodás alatt, egy másik árva, Moyo ügyet sem vet rá. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

Minden elefánt végső soron egy intenzív gondozó szobába kerül, ahol éjjel-nappal a ZEN csapat felügyeli létüket.

Zuwa Benson Mudedével. (Elefánt óvoda, Zimbabwe)

A közvetlen cél az, hogy az elefántbébi ösztönözve legyen az önálló ivásra; italként egy speciális tej formulát készítettek, mely energiát biztosít számára és tápanyagokat juttat a szervezetébe, mely létfontosságú. Az egyik Zuwa gondozó Benson Mudede. Mikor megkérdezték mit gondol, mi a legnagyobb kihívás ezeknek az állatoknak a gondozásában az etetésen túl, azt válaszolta: „ Ezek az elefántok a gyermekeim. Attól félek, hogy soha nem tudok eleget tenni azért, hogy megmentsem őket, és ez örök szívfájdalmat okoz nekem.”

betöltés...