Így előzd meg az agyvérzés kialakulását, még mielőtt túl késő lenne!

Az agyi véráramlás hiányából keletkező stroke az ötödik leggyakoribb oka az elhalálozásnak. Minden negyvenedik másodpercben valaki agyvérzést kap, és minden negyedik percben valaki meghal emiatt. Nincs bizonyítva, de az életkor igazi rizikófaktornak számít, mert magas életkor beálltával magasabb a stroke kialakulásának veszélye is.

Mi okozza az agyvérzést?

A stroke-nak két nagy típusa ismert iszkémiás stroke és vérzéses stroke. Az iszkémiás agyvérzést a vért szállító artériák elzáródása okozza, így az agy nem kap elegendő oxigént és a szöveti átáramlás leáll. A vérzéses stroke esetében a megrepedt artéria miatt az oxigéntartalmú vér nem jut el az agyig.

A vérrögök kialakulásáért legtöbb esetben az artériákban lerakódott zsír a felelős. A vérzéses stroke akár nagyfokú stressz, trauma miatt is jelentkezhet, de a meggyengül artéria fala is felelős lehet.

Az agyvérzés korai tünetei:

A stroke nagyon gyorsan bekövetkezik, ezért nem is igazán vannak gyanús előjelei, de ha mégis, akkor azok a következők:

  • hirtelen zsibbadás, főleg a test egyik felén
  • hirtelen zavartság
  • beszédnehézségek
  • látászavar
  • egyensúlyvesztés
  • szédülés
  • helyváltoztatási nehézségek
  • fejfájás

Ezek a tünetek jól megvilágítják az agyvérzés súlyosságát, ezért ha gyakran küzdesz fejfájással vagy tapasztalsz zsibbadást nem árt konzultálni egy szakorvossal, mert ha hirtelen bekövetkezik a baj, nem lesz idő a megfelelő beavatkozásra.

Megelőzési módszerek

Mivel mint már említettük, a stroke megjelenése csupán pillanatok műve, ezért a legfontosabb a megelőzés, ezen pontok betartásával sokat tehetünk egészségünkért:

Egészséges táplálkozás – ez elősegíti a megfelelő véráramlást és a keringést. Fogyasszunk minél több magvat, zöldet, keserű csokoládét, citrusféléket, paradicsomot, fokhagymát, zöld teát. A magas foszfor és magnézium tartalmú ételek szintén jó hatással vannak.

Kerüljük a túlzottan sós ételeket és a tejkészítményeket.

Mozogjunk – felpezsdíti a vérkeringést.

Ne cigarettázzunk – a nikotin és a dohány gátolja a megfelelő vérkeringést és legyengíti az immunrendszert.

Kerüljük az alkoholt – az alkohol egyik melléhatása a stresszesség.

Ajánlatos rendszeresen mérni a vérnyomást és a koleszterinszintet.

betöltés...