5 emberi testrész, aminek semmi haszna nincs

Bennünk vagy rajtunk van, mégis teljesen feleslegesek. Akkor meg minek?

Az evolúció során rengeteget változott az ember, és bár ma már szinte egyáltalán nem hasonlítunk elődeinkre, egy-két nyomot azért felfedezhetünk a testben, ami mutatja, hogy egykor teljesen mások voltunk. Ezek a testrészek azok, amiknek semmi hasznuk sincs – sőt, inkább csak a gond van velük – mégis fontosak, ha az ember fejlődésének kutatásáról van szó.

Vakbél
A vakbélről általában csak akkor hallunk, amikor begyullad, és ki kell műteni. Az pedig, hogy benned van-e még vagy már eltávolították, nem oszt, nem szoroz. Kutatók szerint a vakbélnek akkor lehetett szerepe, amikor az emberelődök még teljesen növényalapú étrendet folytattak; a vakbél valószínűleg jóval nagyobb volt a mostaninál, és a növények emésztését segítette.

Bölcsességfog
Rágni nem igazán tudsz vele, annyira hátul van,és még ha ki is nő, nagy az esélye annak, hogy ki kell húzni, mert nem tudod rendesen tisztítani, és elkezd szuvasodni. Egykor ezek a fogak ugyanolyan őrlőfogak voltak, mint a mellettük lévők, hiszen elődeinknek sokkal szélesebb és nagyobb volt az állkapcsuk, így simán elfértek benne a plusz fogak. Mostanra viszont annyival kisebb lett a szánk, hogy a leghátsó fogak funkciójukat vesztették. Érdeke egyébként, hogy egyre több olyan baba születik, akinek már eleve nincs is egy bölcsességfoga sem.

Jacobson-szerv
Az orrban található érzékszerv a potenciális párok által kibocsátott feromon érzékelésére szolgál, de szakértők szinte biztosak abban, hogy az embereknél már nem működik a szerv, mivel ha így lenne, ösztönből választanánk társat magunknak.

Testszőrzet
Az esztétikai funkciót leszámítva az emberi szőrnek semmi értelme nincs, hisz az evolúció során annyira lecsökkent a mennyisége, hogy az eredeti melegítő funkcióját már nem tuja betölteni. Arról nem is beszélve, hogy az emberek nagy része mindent megtesz azért, hogy attól a maradéktól is megszabaduljon, ami még rajta van.

Farokcsont
A gerinc legalján található rövid, összenőtt csigolyákból álló csontnyúlvány – ahogy a nevéből is következik – egy miniatűr farokkezdemény, ami mutatja, hogy elődeinknek egykor rendes farka volt. Ma már ennek nyilván semmi szerepe nincs – azt leszámítva, hogy komoly sérüléseket szerezhetünk egy ártatlannak tűnő fenékre esés közben.

betöltés...