Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, minél előbb fordulj orvoshoz!

A testünk egy bámulatos szerkezet, amely képes jelzéseket adni, ha valami működési zavar keletkezik. Ezek a jelek a tünetek. Jó, ha megtanuljunk testünk vészjelzéseit, mert így tisztában leszünk azzal, hogy milyen betegségeknek lehet kitéve a szervezetünk, és így időt nyerünk, hogy a kór nem váljon súlyosabbá.

Íme, pár tünet, amire érdemes odafigyelni!

1. A ajkak szélein lévő berepedések

Okok:

  • B-vitamin hiány
  • gyomorbetegségek
  • a vashiány miatt kialakuló vérszegénység
  • bakteriális fertőzés
  • immunbetegség
  • cukorbetegség

Ezért érdemes B-vitamint, vas és cink táplálékkiegészítőket szedni. Érdemes tofut, zsírszegény túrót, spenótot, szárított barackot, magvakat, zöldségeket fogyasztani, mint például a brokkoli, vagy a káposzta.

2. A bőr kipirosodása, hajhullás

Ez a probléma elsősorban a biotin, vagy a B7-vitamin hiánya miatt léphet fel. Ahhoz, hogy pótoljuk ezt a fontos vitamint, együnk diót, joghurtot, paradicsomot, sárgarépát, hagymát, szezám magot, banánt, avokádót, gombát. Érdemes orvoshoz fordulni, aki előírja a kezelést, és szintén fontos szempont, hogy kerüljük a stresszt, hiszen a megnövekedett kortizolszint is okozhatja a tüneteket. De számolnunk kell a pajzsmirigy problémákkal is, vagy a fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, kedélyjavító gyógyszerek mellékhatásával is.

3. Gyakori bőrgyulladások, kipirosodások, pattanások

E mögött hormonális gondok, vagy pedig A- és D-vitamin hiány állhat. A megoldás: olajos magvak, zöld színű zöldségek és tejtermékek fogyasztása.

4. Izomgörcsök, végtag problémák

Ha időnként ránk tör a kínzó görcs, amikor képtelenek vagyunk lábunkat, karunkat megmozdítani, akkor ez leginkább a B9-, B6- és B12-vitamin, valamint a folsav hiányának tudható be. Érdemes spenótot, spárgát, céklát, ceruza babot, és tejtermékeket fogyasztani.

betöltés...