7 veszélyes betegség tünetei, amit rengeteg nő figyelmen kívül hagy

betöltés...

A nőket veszélyeztető betegségek gyakran igen alattomosak, hiszen a tüneteket nehéz megkülönböztetni a menstruáció előtti görcsöktől. Rendkívül sokat segíthet, ha megtanulsz bizonyos figyelmeztető jeleket, s rögtön orvoshoz fordulsz velük. Például ha az emberek már a korai szakaszban felismerik a mellrákot, az esetek 90%-ban biztos a túlélés.
Összegyűjtöttük azokat a tüneteket, melyek jövőbeni, súlyos betegségek kialakulására utalhatnak.

7. Gyakori vizelés

Mit is jelent ez pontosan?

Az egyre gyakoribb vizelési inger nem csak a vesék vagy a húgyvezeték megbetegedéseire utal. A hormonális egyensúly hiányát is jelentheti, vagy azt mutatja, hogy a hüvelyi mikroflóráddal van valami probléma. A cukorbetegség jele is lehet, ha gyakran jársz a mosdóba és állandóan szomjúságérzeted van.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Néha úgy tűnhet, túl gyakran jársz WC-re, pedig igazából nem. Normális, ha naponta 4-10 alkalommal pisilsz, amennyiben átlagos mennyiségű vizet fogyasztasz. Ha észreveszed, hogy túl sokat jársz a mosdóba, látogass meg egy általános orvost vagy egy urológust.

6. Indokolatlan súlyvesztés

Mit is jelent ez pontosan?

Ne nagyon örülj neki, ha váratlanul fogysz néhány kilót rövid időn belül. Néha olyan betegségek tünete lehet, mint a Crohn-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség vagy akár rák. Ez a tünet bizony sajnos azt jelenti, hogy valami határozottan nincs rendben a testeddel.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Ha 4-6 kilogrammot fogytál az elmúlt 6-12 hónapban úgy, hogy egyáltalán nem sportoltál vagy nem diétáztál, fordulj orvoshoz!

5. Szőrösödés olyan helyeken, ahol egyébként nem kellene

Mit is jelent ez pontosan?

A rendellenes szőrösödés azt jelenti, hogy túl sok a férfi nemi hormon a szervezetedben. A külsődben bekövetkezett változások pedig még csak nem is a legrosszabbak. Ez az állapot meddőséghez, anyagcsere rendellenességhez, sőt akár a mellrák és az endimetriózis kialakulásának kockázatát is növelheti.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Ne kezdj el azonnal pánikolni, a nők gyakran úgy gondolják, hogy minden testszőr túl sok. Először nézd meg a következő képet, s utána könnyedén eldöntheted, hogy fel kell-e keresned egy endokrinológust.

A Ferriman-Gallwey skála szerint 1-től 4-ig pontozták a test 9 területét. Ha az összes pontszámot összeszámolva kevesebb, mint 8 pontod van, az teljesen normálisnak számít, a 8-15 pontszám enyhe rendellenes szőrösödést, a 15-től több pontszám pedig mérsékelt vagy súlyos rendellenes szőrösödést jelent.

4. Menopauza utáni vérzés

Mit is jelent ez pontosan?

A nők gyakran észlelnek vérzést menopauza után is. Ez a vérzés azonban olyan betegségek tünete is lehet, mint a méhnyakrák, a méhnyakgyulladás, a mióma vagy más veszélyes, kóros betegségek.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Azok a nők, akik valamilyen hormonterápián vettek részt, a menopauza után is tapasztalhatnak menstruációhoz hasonló vérzést. Ez teljesen normális. Más esetben azonban konzultálj az orvosoddal! Különösen veszélyes, ha már egy éve nem menstruáltál, majd újra vérezni kezdesz.

3. Bármilyen elváltozás a melleidben

Mit is jelent ez pontosan?

A mellrák első jeleit rendkívül nehéz észrevenni. Lehet, hogy túl késő, ha már fájdalmat észlelsz a melledben vagy a nyirokcsomóidban.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Ne becsüld alá a saját magad vizsgálatát, hiszen segíthet felismerni a mellrákot már a korai szakaszban. Figyelj oda a változásokra: piros vagy ráncos bőr, csomók és stb. Normális, ha időről-időre fájdalmat érzel a melleidben, főleg menstruáció előtt, ez általában a hormonszinted ingadozását mutatja.

2. Rendellenes folyás

Mit is jelent ez pontosan?

Ilyenkor a szervezetedben lehetséges, hogy valamilyen fertőzés lépett fel. Számos oka lehet, azonnal fordulj orvoshoz, ha észreveszed, hogy valami nincs rendben.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Az egészséges folyás nem zöld és nincs kellemetlen szaga. Normális, ha két menstruáció között van egy kevés véres folyásod (körülbelül két héttel a következő menstruáció előtt).

1. Erős menstruációs vérzés

Mit is jelent ez pontosan?

Az erős menstruációs vérzés oka lehet egészen egyszerű (örökletes, klímaváltozás vagy túl sok edzés) vagy épp rendkívül súlyos (méhmióma, endometriózis és pajzsmirigy rendellenesség). Akkor is keresd fel az orvosodat, ha úgy gondolod, ez csak örökletes, hiszen az erős menstruációs vérzés vérszegénységhez vezethet.

Hogyan ismerd fel, ha baj van?

Azt is nehéz eldönteni, hogy egy menstruációs vérzés erős vagy sem, de általában, ha egy menstruáció tovább tart hét napnál, az egy figyelmeztető jel lehet, főként, ha a színe világos piros.

Egy normális menstruációs ciklus 21-35 napig tart, a legfontosabb pedig, hogy stabil legyen.
Ne félj felkeresni egy nőgyógyászt, ha úgy gondolod, szükséges, sőt, tulajdonképpen ajánlatos évente legalább 1-2-szer ellátogatni orvosodhoz, akivel semmiképp se félj megbeszélni bármit. Az egészségeddel kapcsolatban nincsenek kínos kérdések.

betöltés...