Jéghideg vízben zuhanyzott egy hónapig, ezt érte el vele

Mi sem gondoltuk volna.

Elfogadta a kihívást

Egy hónapon keresztül minden egyes nap jéghideg vízben zuhanyzott Sophie Kreitzberg. A fiatal nő mindig is nehezen hitt az internetes egészségmegőrző praktikákban, ezért úgy döntött, gyakorlatban is leteszteli a sokat dicsért hidegvizes zuhanyt.

Minden kezdet nehéz

Az első hét nagyon megviselte a fiatal nőt: minden egyes tisztálkodást sokként élt meg, pánikrohamhoz hasonló érzésnek írta le az élményt. Néhány perc után a rossz érzés enyhülni kezdett, ekkor tudott igazán a mosakodásra koncentrálni. Minden nap összesen öt percig állt a zuhany alatt. Az első hét végén már megérkezett az első pozitív tapasztalat: sokkal energikusabbnak érezte magát.

Ez történt a folytatásban

A második héten egyre könnyebben szokta meg a hideg víz intenzitását. Szinte meg is szokta az érzést, fél perc után hozzászokott a hőmérséklethez. Tapasztalatait a hét végén összegezte: korábban gyakran ébredt kimerülten, fejfájással, a zuhanyzós kihívás után ezt egyre ritkábban tapasztalta. A reggeli rutinnak köszönhetően sokkal könnyebben kezdte meg napjait és a hangulata is jobb lett.

Hozzászokott

Sophie a harmadik hét végére teljesen természetesnek tekintette a reggeli zuhanyokat. Ezekben a napokban nem tapasztalt túl sok változást, kivéve, hogy két napon is kellemetlen hidegrázást tapasztalt a zuhany után, a melegség érzése helyett.

Can Cold Showers Really Help You Lose Weight? Before you subject yourself to an icy blast, read this. It used to be that women took cold showers when they were feeling hot (wink wink). But, increasingly more women are taking the plunge for their health—with research linking them to lower rates of depression and anxiety, reduced pain, less inflammation, better immune function, and increased productivity. But can cold showers really help you lose weight? The internet certainly seems to think so, with proponents saying that cold showers raise your metabolism and help you burn more fat throughout the day. And, it turns out, there is some scientific basis to the claims. After all, cold temperatures have been repeatedly shown to increase activation of the body’s energy-burning brown fat. In one Harvard study, people who spent 10 days straight in rooms cooled to 60.8 degrees significantly increased activity levels of their brown fat. And people who have higher amounts of brown fat do have lower body mass indexes, according to a study published in the New England Journal of Medicine. #coldshower

LGM Shapewear (@lgmshapewear) által megosztott bejegyzés,

Mi lett a vége?

A fiatal nő önmagának is bebizonyította, hogy a kitartásnak mindig megvan az eredménye: a negyedik héten már rutinosan állt be a zuhany alá, és csak egy-két másodperc kellett ahhoz, hogy megszokja a hűs vizet. Sophie megtapasztalta a kihívás jó oldalát, de nem állítja, hogy helyettesítheti a gyógyszeres vagy egyéb kezeléseket. A hatása érezhető, hiszen felpörget és javítja a kedvet, de nem hoz gigantikus változásokat. Sophie egy bizonyos Dr. Phillipset idéz, aki szerint a hideg víz arra késztet minket, hogy mélyebben lélegezzünk és emellett felgyorsítja a szívverést, így sokkal frissebb leszel. A hangulatot pedig azáltal javítja, hogy serkenti az adrenalin és az endorfin termelődését.

betöltés...