Ezért görcsöl be a vádlid éjszakánként

Ha legbékésebb álmodból arra riadsz, hogy hirtelen görcsbe rándul a vádlid, biztos szeretnéd tudni, mi az oka. Ahogy azt is, hogyan szabadulhatsz meg a fájdalomtól azonnal.

Habár legtöbbször a vádli görcsöl be, a görcs jelentkezhet a lábfejben vagy a combban is.

A fájdalom rendszerint néhány másodpercig tart, de elhúzódhat akár percekig is. Bár az éjszakai lábgörcs okát még ma sem tudják pontosan, a kockázati tényezőket már megállapították a szakértők.

Éjszakai lábgörcsre hajlamosít, ha helytelen testhelyzetben ül, ha mozgásszegény életmódot folytat, ha hosszú órákat álldogáll nap mint nap, ha túlerőlteti a vádli izmait.

Terhesség esetén gyakori, de előidézheti komoly egészségügyi probléma is, mint például kiszáradás, alkoholizmus, cukorbetegség, lúdtalp vagy Parkinson kór. Ilyen esetekben a kiváltó ok kezelésével az éjszakai lábgörcs a múlté lesz.

6 tipp, hogy ne görcsölj

  • Lefekvés előtt végezz néhány nyújtó gyakorlatot (például feszítd vissza lábfejed, majd lazítsd el).
  • Vegyél forró, relaxáló fürdőt lefekvés előtt, ami ellazítja az izmokat.
  • Viselj kényelmes, ergonomikus cipőt, a magassarkút felejtsd el.
  • A vadgesztenye serkenti a vérkeringést, így szintén segíthet a megelőzésben.
  • Növeld a magnézium- és a káliumbevitelt, mert ezek hiánya is okozhat visszatérő görcsöket.
  • Mozogj többet, erősítsd a lábizmokat.

Ez az azonnali gyógyír

Masszírozd a fájó részt finom, körkörös mozdulatokkal. Ha kissé enyhült a görcs, kelj fel, próbálj meg sétálni, rázogasd a lábad: ez serkenti a véráramlást.

Ha már elviselhető a fájdalom, nyújtott ülésben fogdmeg a lábfejed és feszítsd vissza – először rosszabb, de amikor elengeded, a fájdalom egycsapásra eltűnik.

Amikor visszafekszel, ügyelj rá, hogy a takaró laza legyen, ne kelljen igazgatnod, mert a felesleges erőkifejtés újabb görcsöt eredményezhet.

betöltés...