Csak a kép közepét nézd, olyat látsz, ami nincs is!

Iszonyatosan meg tudja tréfálni az embert a saját szeme, mutatjuk, hogyan.

Az ember perifériális látása nagyjából 190 fokos szöget fog be. Ez egyrészt jó, mert hatalmas területről van fogalmunk vizuálisan, másrészt iszonyatosan meg tudja tréfálni az agyat, olyat láthatunk, ami egyszerűen nincs is.

Bebizonyítjuk.

Nézd a kép közepén a keresztet anélkül, hogy pislantanál, vagy a kép szélén váltakozó arcokra pillantanál. Fókuszálj a keresztre, ameddig csak tudsz – meg fogsz lepődni.

Félelmetesen torz arcokat látsz? Akkor minden rendben, megmagyarázzuk, miért.

A retinának egy kicsi része a sárgafolt, itt található a két fotoreceptor – a csapok és pálcikák – közül a legtöbb csap. Szemünk ezen része felel az éleslátásért, lényegében a látás legfontosabb részét biztosítja. A fókusz a látóterünk nagyjából tíz százalékát teszi ki.

Ha elkezdjük nézni a keresztet, akkor arra fókuszálunk, de mivel lényegében nincs ott semmi, az agyunk megpróbálja a perifériális látásból érkező információkkal kiegészíteni a képet.

A folyamatosan változó kétoldali képeket az agy megpróbálja egyetlen képpé kombinálni, egyúttal a feldolgozásukkal is küzd, de mivel gyorsan villódzanak, ez mondhatni csak részben sikerül. Végeredményképp torz arcok villannak be előtted, ami az agy eszeveszett gépészkedésének tudható be, amint az a folyton változó arcokból egyet próbál alkotni.

betöltés...