A tudósok megállapították: ezért szeretnek egyedül lenni az okos emberek!

A The British Journal of Psychology szaklapban nemrég egy tanulmány jelent meg, amely a szociális képességeket vizsgálta az emberi intelligencia alapján. Magyarán, a kutatók arra szerettek volna fényt deríteni, hogy miként hatnak az intelligens és kevésbé intelligens emberek közérzetére, boldogságára a barátaik, szeretteik.

A szakértők azt feltételezték, hogy azok az emberek, akik nagyvárosokban élnek, ahol a lakások nagyon közel vannak egymáshoz, boldogabbak, mint a kevésbé lakott, falusi környezetben élők. Az ok egyszerű: minél többször beszél, találkozik valaki a szeretteivel, barátaival, annál boldogabb. És erre a városban nagyobb lehetőség van, mert jóval több az ember is.

“Az elméletünk beigazolódott, hiszen kiderült, hogy a sűrűn lakott városokban, ahol a lakások közel vannak egymáshoz, az emberek boldogabbak. És itt jön be az intelligencia kérdése, hiszen azt vettük észre, hogy a nagyon okos emberek többnyire egyedül szeretnek lenni, és mikor találkoznak a barátaikkal, rokonaikkal, hamar leunják őket, nem beszélgetnek, és olykor ki is jönnek a sodrukból.” – áll a tanulmányban.

A kutatás két szerzője, Norman Lee és Satoshi Kanazawa több éve kutatják a városi környezetben élő emberek életkörülményeit, érzéseit, de arra nemrég jöttek rá, hogy az intelligens egyének inkább egyedül érzik jól magukat.

A kutatásban közel 15 ezer, 18–28 év között személy vett részt.

Carol Graham kutató szerint az okos emberek sokkal több ideig képesek használni az intellektuális képességeiket, ezért van az, hogy ha valaki hozzájuk beszél, zavarttá válnak, mivel nem tudnak rövid időintervallumon belül valakire figyelni, mert ők sokkal hosszabb távra képesek gondolataikat, terveiket beprogramozni agyukban.

Folyamatos fejlődésen megyünk keresztül, így az evolúció során agyunk is megváltozott. Ennek tudható be, hogy az intelligens emberek inkább egyedül szeretik szabadidejüket tölteni.

Lee és Kanazawa így vélekedik erről: “Az intelligens emberek képesek a nagyobb horderejű problémákra hatékony megoldásokat kidolgozni, viszont a kommunikáció már nem az erősségük. Ez eléggé érthetetlen, de így van. Éppen ezért inkább csökkentik a baráti körüket, nem pedig növelik azt.” És ezért is van az, hogy az intelligens emberek könnyebben képesek helyet változtatni, elköltözni, mert ők nem kötődnek bizonyos emberekhez, nem ragaszkodnak helyszínekhez, tárgyakhoz.

betöltés...