9 örökérvényű igazság, amikre a Szépség és a Szörnyeteg tanított meg minket

betöltés...

1991-ben látott napvilágot a Walt Disney Pictures 30. egész estés animációs filmje, a Szépség és a Szörnyeteg. Az eldugott francia falu leggyönyörűbb lánya és a zord erdő félelmetes ura között szövődő románc a mai napig emberek millióinak kedvence. Nem véletlenül…

A bájos mese köntöse mögött nagyon komoly és megfontolandó tanítások húzódnak meg, amelyeket mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek – kis túlzással – szentírásként kellene kezelniük. Megbocsátás, szeretet, hit, kitartás, jóság – ezek azok a gyakran elfeledett érzelmek és érzések, amelyek új értelmet és megerősítést nyernek a Szépség és a Szörnyetegben. Rengeteget tanulhatunk a történetből.

 

1. A belső szépség sokkal fontosabb, mint a külső. A szereplőkkel együtt jövünk rá, hiába szép valaki, ha a lelke a velejéig romlott. Nincs fontosabb annál, mint hogy megismerjük a másikat, mielőtt ítéletet mondunk róla – így elkerülhetjük a félreértéseket, kínos helyzeteket. Mindig emlékezzünk a mese bevezető soraira: “Meg ne tévessze a rút külső, mert a szépség a belsőben lakozik!”

 

 2. Soha nem késő elkezdeni tanulni! Belle imádott olvasni: akármerre járt, újabb és újabb könyvek után kutatott, és minden egyes leírt szót élvezett. Tudásvágya a Szörnyetegre is átragadt, közös tanulásuk pedig nyomatékosította, hogy mindig van idő okosodni, változni, fejlődni. Nem számít, hogy véget ért a gimnázium, az egyetem, hiszen a kíváncsiság és az akarat nem iskola függvénye. 

 

3. Higgy a csodában! Mint minden mese, a Szépség és a Szörnyeteg is roskadozott a mágikus tárgyaktól és hihetetlen pillanatoktól. Az olyan varázslatos részletek azonban, mint például a végkifejlet, amikor a szerelem életre keltette a Szörnyet, a hit fontosságára hívja fel a figyelmet. Ha bízunk, reménykedünk valamiben, célt adunk az életünknek, és tudni fogjuk, hogy megéri küzdeni. Bármilyen hétköznapi siker felérhet egy csodával.

4. Nem kell mindig a tökéletességre törekedni. Az elvarázsolt kastély lakói közül talán Csészike, az apró kávéscsésze nőtt legjobban a szívünkhöz. Csészike, bár kissé csorba volt, mindenkinél és mindennél merészebbnek, barátságosabbnak és szeretetre méltóbbnak mutatkozott. Megtanított minket arra, hogy a tökéletesség csak egy mítosz, amit a boldogtalan és elégedetlen emberek szeretnének birtokolni. A bölcs és boldog emberek tudják: egy-egy apró hiba, vagy hiányosság semmiben sem akadályozhatja meg őket.

5. A szeretet erősebb a gyűlöletnél. Hiába próbált Gaston, az üresfejű szépfiú Belle és a Szörnyeteg útjába állni, gonoszsága és kapzsisága nem tudott győzedelmeskedni az igaz szerelmen. Az olyan pozitív érzések, mint a szeretet, a féltés és az önfeláldozás soha fel nem mérhető erőt hordoznak magukban, és képesek minden negatívumot letarolni, ami az útjukba kerül. Szóval készítsük fel a szívünket arra, hogy igenis van értelme szeretni, szerelmesnek lenni, érezni és ÉLNI.

6. Ne hagyd, hogy félelmeid megakadályozzanak az új dolgok kipróbálásában! Míg a Szörnyeteg meg nem ismerte Belle-t, nem csinált mást, csupán zord kastélyában gubbasztott, és bujkált a világ elől. A lány azonban új kapukat nyitott meg előtte, és egyszerű, hétköznapi eseményekkel hozta vissza az életbe. Nem szabad hagynunk, hogy a félelmeink irányítsanak minket, hiszen így rengeteg élménytől, tapasztalattól fosztjuk meg magunkat. Legyünk merészek, és minden nap keressünk új kihívásokat!

7. A legjobb dolgok akkor történnek, amikor nem is számítasz rájuk. Mikor a Szörnyeteg bezárta Belle-t a kastélyába, a lány rendkívül reménytelen helyzetben volt. Szomorúan, dühösen és csalódottan rótta a kihalt folyosókat, és elképzelni sem tudta, hogy ezek után valami jó is vár rá. Milyen nagyot tévedett! Ha nehéz helyzetbe kerülsz, mindig gondolj arra, hogy ezután már csak felfelé ívelhet az a bizonyos vonal: ne aggódj, van kiút, van megoldás és van változás!

8. Nincsen rózsa tövis nélkül. Hiába látszott Gaston olyan tökéletesnek, hamar kiderült, hogy a szép test mögött nincsen más, csak egy rút belső. Hidd el, hiába tűnik valami bántóan hibátlannak, mindennek és mindenkinek megvannak a maga árnyoldalai. Ezeket el kell fogadni, és tudni kell kezelni – ha ez sikerül, akkor már nyert ügyed van.

9. Merj más lenni! A lehető legrosszabb döntés, ha nem vállalod fel önmagad, mert úgy érzed, kilógnál a sorból. Belle édesapját mindig kinevették a falu lakosai, úgy hitték, csupa bolondságot talál fel kis műhelyében – végül mégis az öregúr került ki győztesen a “csatából”. Jegyezd meg, hogy a különlegesség nem átok, hanem áldás, amitől érdekesebb, izgalmasabb leszel. Egy jó étel sem ér semmit a megfelelő fűszerezés nélkül…

forrás

betöltés...