8 gondolat Nick Vujicic-től, mely megváltoztatja az életed

Biztosan hallottál már Nick Vujicic-ről, a végtagok nélkül született prédikátorról, szónokról és „motivátorról”.

Mielőtt megosztom Veled tíz csodálatos, életet megváltoztató gondolatát, mégis szólok róla bevezetésképp pár szót, hátha nem ismered a történetét.

Nick 1982-ben látta meg Ausztráliában a napvilágot, szerb bevándorló szülők gyermekeként. Az ápolónő édesanyát és a lelkész édesapát sokkolta a tény, hogy kisbabájuk karok és lábak nélkül született (pedig 3 ultrahang is készült a babáról a várandósság folyamán!).

Kezdeti sokkjukat azonban szép lassan az elfogadás, majd az az elhatározás követte, hogy fiuk amennyire lehet, úgy nőjön föl, ahogyan bármely más, ép gyermek a környezetükben.

Szerencséjük volt, mert épp ekkor indult meg Ausztráliában egy kezdeményezés, hogy a sérült gyerekek az épekkel együtt járjanak együtt iskolába, így Nick is egy közönséges általános iskolában folytatta tanulmányait.

Azonban bármennyire is természetesnek kezelték állapotát a családtagjai, az iskolában a többi gyerek kicsúfolta, kiközösítette, csodabogárként kezelte, melynek eredményeként Nick nyolc évesen már depresszióval küzdött.

Tíz évesen olyan mély depresszióba esett, és olyan kilátástalannak látta az életét, hogy úgy döntött, véget vet az életének, és megpróbálta magát vízbe fojtani. Végül a szülei iránt érzett szeretet miatt meggondolta magát, és nem próbálkozott tovább azzal, hogy eldobja magától az életét.

A nagy fordulat 15 évesen következett be az életében, mikor János Evangéliumának 9. fejezetében egy olyan férfiról olvasott, aki születése óta vak volt. Jézus meglátta ezt a férfit, és mikor az emberek azt kérdezték tőle, hogy miért született így vak ez az ember, azt válaszolta: „…hogy nyilvánvalókká legyenek benne az Isten dolgai.”

Ekkor jött rá arra, hogy Istennek terve van vele, és ekkor döntött úgy, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy Isten hasznos eszközévé váljon: megmutassa a világnak, hogy mit jelent a hit, a remény és a kitartás.

Azóta folyamatosan járja a világot, előadásokat tart iskoláknak, cégeknek, egyházi közösségeknek, és sajátságos humorával fűszerezve meséli, hogyan jutott el a reménytelenségtől a teljes boldogságig.

Ő alapította a „Life Without Limbs” (Élet végtagok nélkül) névre hallgató non-profit szervezetet is, melynek célja, hogy nemcsak kiutat mutasson a szenvedésből és a reménytelenségből, hanem Isten igéjét is terjessze.

Több könyve megjelent már a világ számos országában, többek között Magyarországon is*, hogy minél több emberhez eljussanak inspiráló szavai. 2013-ban ellátogatott hazánkba is, hogy előadást tartson a hit és a remény fontosságáról.

Jelenleg Kaliforniában él várandós feleségével és kisfiával, és nap mint nap bizonyosságot tesz arról, hogy soha nem szabad feladni.

Íme, Nick 8 tanácsa, miként éld az életet, hogy Te is rátalálj a boldogságra:

1. TE VAGY A CSODA!

Ha nem történik Veled csoda, válj Te magad azzá!

Van pár dolog az életben, amit se irányítani, se megváltoztatni nem tudsz, élned kell vele. Miénk a döntés, hogy feladjuk vagy folytatjuk tovább.

2. IGENIS VAN REMÉNY!

Bármennyire is kétségbeejtőnek tűnik az életed, van remény! Amennyire pocsék körülmények között vagy, annyival jobb napok várnak rád. Nem számít, mennyire borzalmasnak tűnik a helyzeted, képes vagy fölé emelkedni.

Ha csak sóvárogsz a változás után, azzal nem változtatsz meg semmit. Ha viszont úgy döntesz, hogy most rögtön a cselekvés mezejére lépsz, azzal megváltoztatsz mindent!

Minél nagyobb a küzdelem, annál nagyobb lesz a győzelem!

3. CSAK RAJTAD ÁLL!

Én dönthetek. Te dönthetsz. Úgy is dönthetünk, hogy kitartunk a csalódásaink és a hibáink mellett. Dönthetünk úgy, hogy keserűek, dühösek vagy szomorúak maradunk.

Vagy amikor nehézségekkel és bántó emberekkel kerülünk szembe, dönthetünk úgy is, hogy tanulunk a tapasztalatainkból, és továbblépünk, és vállaljuk a felelősséget a saját boldogulásunkért.

4. KÉPES VAGY RÁ!

Soha nem tudod meg, hogy igazán mire vagy képes, amíg nem deríted ki, hogy valójában mire vagy képes.

Arra kérlek, hogy fogadd el: éppen most lehet, hogy nem látod, merre vezet az utad, de ez nem jelenti azt, hogy nincs is ott!

Ha a világ szerint nem vagy elég jó, akkor ez hazugság, ugye tudod? Kérj második véleményt. ?

Az emberi lény legnagyobb hiányossága a hitetlenség. Minden egy vízióval kezdődik – az ember e nélkül nem képes létezni.

5. PRÓBÁLD ÚJRA!

Ha elbukom, akkor újra próbálkozom, aztán újra, meg újra, meg újra. Ha Te elbuksz, újra próbálkozol?

Az emberi lélek sokkal több elviselésére képes, mint gondolnánk. Az számít, hogyan fogod befejezni. Te erősként fejezed be?

Ne add fel. Tudd, hogy mindig van valaki, aki hisz benned, és aki úgy szeret, ahogy vagy.

6. HIGYJ!

Ha Isten szolgálatába állhat egy kéz és láb nélküli ember, hogy az Ő kezévé és lábává válhasson, akkor biztos, hogy bármely szolgálatkész szív a segítségére lehet.

7. LÁSD A DOLGOK POZITÍV OLDALÁT!

Legközelebb, amikor valami váratlan esemény gátolja a terveid megvalósítását, próbálj pozitívan hozzáállni a dolgokhoz, ne akadályként tekints a történésekre! Keresd a rejtett ajándékot – a lehetőséget, amely áldásos lesz rád vagy a környezetedben lévő emberekre nézve.

8. ADJ HÁLÁT!

Még soha nem találkoztam keserű emberrel, aki hálás lett volna. Vagy hálással, aki keserű.

betöltés...