10 mesés hely Magyarországon, amiről még nem hallottál

Ezekről a mesebeli helyekről talán nem is tudtad, hogy léteznek, azt meg főleg nem, hogy itthon vannak. Víz felett lebegő falu, lilába öltöztetett domboldal, vidéki elegancia újragondolva, hóvirágszőnyeg a lábad alatt. 10 igazi bakancslistás hely következik!

1.Oroszlánytól nem messze található a “mi Velencénk”, a mesterségesen létrehozott Bokodi-tó felett lebegő csodafalu. A helyi erőmű hűtőtavaként funkcionáló, mára már turisztikai látványosságnak számító tó sohasem fagy be, így nem csoda, hogy a horgászok Mekkájaként emlegetik. Filmet is forgattak itt, a magyar Utóélet kísértetfilm is részben itt játszódik. A képeket nézve alig várjuk, hogy végigsétáljunk a cölöpökön álló viskókhoz vezető recsegő-ropogó faléceken.

2. Szuper bakancslistás hely, az ország cseresznyéskertjeként ismert Nagykörű, főleg tavasszal, amikor a cseresznyefák virágba borulnak. A rózsaszín sétákat olyan programok egészítik ki, mint a cseresznyevirágzást ünneplő cseresznyefesztivál, vagy a cseresznyevásár a betakarítás után.

3. A tél végén és a tavasz küszöbén érdemes Alcsút felé venni az irányt és meglesni az első kibújó hóvirágokat. Meglehetősen romantikus látvány, ahogy a virágok fehér szőnyeget festenek a több mint 2 és fél hektárnyi területre.

4. Alcsútra júniusban is érdemes ellátogatni és megfigyelni a szentjánosbogarak nászrepülését. Földöntúli látványba lehet részünk a szürkületkor megjelenő több ezernyi, apró fényes pontnak köszönhetően.

5. Kihagyhatatlan a Balaton-felvidék 50 éves őslevendulása. A Tihanyi levendulatermesztésnek és feldolgozásnak még napjainkban is hagyománya van, amit évről-évre felelevenítenek a levendulafesztiválon. A táj ilyenkor lilába borul, nem véletlen, hogy sok esküvőt és fotózást tartanak ilyenkor.

6. Csillog a víz a kövek mélyedéseiben, a gyerekek az ingókövet próbálgatják, rekken a hőség és a Káli.medence nyugodt levegőjét fújja felénk a szél. A Szentbékálla mellet található kőtenger megbabonázza az ide látogatót, főleg eső után, napsütésben.

7. A romantikus csónakázás már önmagában jó tipp, hát még, ha a Tapolcai-tavasbarlang türkizkék vizén indulunk neki. A 180 méteres szakaszon lesz mit kibeszélni és látnivalónak sem utolsó.

8. Bikal központjától 300 méterre, a Puchner kastélyszálló szomszédságában találjuk az igazi középkori forgatagot megelevenítő reneszánsz falut, Magyarország első tematikus élményparkját. Van itt minden a pékműhelytől a lovagi küzdőtérig… és persze egy étterem is, hogy ne távozzunk éhesen.

9. A Megyer-hegyi tengerszem tökéletes úti cél nem csak gyakorló túrázóknak. A hajdani malomkőbánya kősziklákkal határolt gödrében összegyűlő csapadékvíz festői látvány, főleg ősszel, amikor visszatükrözi a sárguló fákat.

10. A végére tartogattuk az Őrség lábánál található Patóhegyi Borházfalut. A rusztikus, ám de modern apartmanok régi pincékből lettek kialakítva, meghagyva olyan hangulatos elemeket, mint a búbos kemence, vagy épp a cserépkályha. Teljes nyugalom, pöttyös bögrék, vidéki báj és persze sok bor.

betöltés...