6 észbontó szépség trükk citrommal

Mindannyian ismerjük a citromot, mint különleges gyógyító erejű citrusfélét, sokan használjuk a konyhában is, de kevesen tudunk a szépségápolás terén bizonyított hatásáról.

Röviden a citromról

Elvonja a szervezetből a kalciumot? Semmiképpen sem! Mi több, viszonylag nagy mennyiséget tartalmaz ebből a hasznos ásványi anyagból, 100 gramm citromra vetítve 25 mg-ot, szemben az átlagos 5-15 mg mennyiséggel, ami a legtöbb gyümölcsben található. A citromban található 1,4 kalcium/foszfor arány optimális érték, így a kalciumot a szervezet a lehető legjobban tudja hasznosítani. Ezen túlmenően a magas C-vitamin és szerves sav mennyiség megkönnyíti mind a citromban, mind pedig az egyéb táplálékkal bevitt kalcium beépülését. Savasít? Egyáltalán nem! Igen, az íze savanyú ugyan, hiszen sok benne a citromsav, ám ennek ellenére lúgos, nem pedig savas jellegű! A szervezetben a citromban található szerves savak ásványi anyagokkal, elsősorban nátriummal alkotnak vegyületet, ezáltal lúgos közeget teremtenek, azaz a savasodás ellenében hatnak. Fogyaszt? Természetesen nem, s egyébként ezzel a tulajdonsággal egyetlen élelmiszer sem dicsekedhet. Remek összetevője azonban a kalóriaszegény étrendeknek, energiabevitele ugyanis minimális, főként, ha frissen facsartan fogyasztjuk. Magas C-vitamin tartalma pedig a kalóriaszegény diétákban külön figyelemre méltó.

Íme 6 észbontó szépségápolási praktika:

1. Hidratálja az ajkakat

Lefekvés előtt egy kevés frissen facsart citrom levével kenjük be a szánkat és reggelre puha és bársonyos lesz az.

2. Mitesszerek ellen

A citrom tisztítja a bőrt és segít eltávolítani a toxinokat, így felveszi a harcot a mitesszerekkel szemben. Vágjuk szeletekre a citromot és helyezzük a mitesszeres területre, hagyjuk rajta 10 percig. Kiváló antibakteriális hatással rendelkezik, összehúzza a pórusokat és segít eltávolítani a felesleges olajat a bőrről.

3. Bőrápolás

A citrom különösen azok számára hasznos, akiknek zsíros a bőrük. Lefekvés előtt facsarjunk ki egy citromot, öntsük a levét egy üres szórófejes üvegbe és használjuk testpermetként. Egy vatta pamacs segítségével törölgessük át az arcunkat.

4. Köröm ápolás

A citrom kiválóan alkalmas a körmökön alkalmazva, erősíti azokat, eltávolítja az elszíneződéseket és a foltokat. Néhány citrom levét keverjük össze 2 evőkanál olívaolajjal, majd kenjük a körömre. Várjunk 10-15 percet, majd mossuk le.

5. Hónaljra

Sokan küzdenek a hónalj sötét bőrének eltüntetésével, de nekik most a citrom leve megoldást jelent! Úgy kell használni, akár egy dezodort a félbe vágott citromszeletet. A citromsav megszünteti a rossz szagot okozó baktériumokat. Ha a sötét foltot szeretnénk eltüntetni, 1 citrom levét keverjük össze mézzel és zabpehellyel, majd kenjük a hónaljra és 1 órán át hagyjuk állni.

6. Világosítja a hajat

A citromot legtöbben kozmetikai célokra használják, bebizonyosodott ugyanis, hogy képes világosítani a hajat. Ha szőkébb, vagy világosabb hajra vágysz és nem szeretnéd káros hajfestékkel roncsolni a hajad, akkor frissen facsart citrom levével kend be a hajad. Várj egy pár percet, majd a szokásos módon moss hajat. Heti 1-szer ismételd meg!

betöltés...