15 dolog, amit minden fiatal lánynak tudnia kellene a testéről

Elhoztunk neked 15 dolgot, amit fiatal lányként tudnod kellene a testeddel kapcsolatban.

1. Mindenki a maga módján szép

Nincs olyan, hogy „ideális” test. Úgy vagy szép, ahogy vagy! Lehetnek idomaid, vagy sem, kidolgozott hasad, vagy éppen pocid, nagy melled, kicsi feneked, striáid, de lehetsz éppen izmos vagy sem – nem tesz téged semmi kevésbé „tökéletessé” vagy csodálatossá. Mindenkinek más a testalkata, valakinek homokóra alakja van, míg másnak körte, és ez így van rendben. Fókuszálj arra, mit lehet a te testedből kihozni és ne azon agyalj, hogy „kéne” kinézned.

2. Többet kell aludnod

A „Majd alszom, ha meghaltam” mondat hülyeség. A kevés alvástól rosszabbul teljesítesz és segít a depresszió, szorongás kialakulásában is. Természetesen sok dolog vehet el a minőségi alvásodból: a házi, stressz, sorozatok, közösségi oldalak, azonban érdemes beállítanod egy rendszert. Napi legalább 7 óra alvás az ideális.

3. A mozgás nemcsak a súlyvesztéshez kell

Izzadj azért, mert egészségesebb és erősebb akarsz lenni, nem azért, mert fogyni akarsz. „Sok edzésterv arra fókuszál, hogy kisebb legyél. Neked azonban arra kéne összpontosítanod, hogy több legyél: energikusabb, egészségesebb, boldogabb.” A mozgás emellett segít levezetni a stresszt és jó a mentális egészségednek!

4. A barnítókrémek a legrosszabbak, amit magaddal tehetsz

A barnítókrémek hihetetlenül károsak: 75\%-ban elősegítik, hogy a bőröd hamarabb megöregedjen, így 30 évesen könnyen 40-nek tűnhetsz, ha túlzásokba esel. Emellett a napozással is vigyáznod kell, hogy ne égj le, hiszen az erőteljes nap akár bőrrákhoz is vezethet, így mindig ésszel és megfelelő előkészületekkel feküdj ki a tűző napsütésre.

5. A soványság nem egyenlő az egészséggel vagy éppen a betegséggel

Nem ítélheted meg valaki egészségügyi állapotát a testalkatából. Bárki lehet egészséges vagy éppen beteg: figyelnünk kell, mit mond a szervezetünk és ne feledkezzünk meg arról, hogy az ítélkezés nem szép dolog!

6. A diéták nagyon veszélyesek lehetnek

Ne dőlj be minden őrületes „hollywoodi” diétának! Egyesek egyenesen rosszak a fejlődésednek. Kerüld a furcsa tisztítókúrákat, és ha biztosra akarsz menni, konzultálj egy dietetikussal, aki segít az egészséges étrend kialakításában.

7. A hidratálás fontos a testednek

Ne felejts el elég vizet inni, akkor is, ha unod hallgatni! Napi nyolc pohár a minimum!

8. A szőr is természetes

Borotváld, gyantáztasd, vagy ne csinálj vele semmit: a szőr a lányokon is természetes. Csináld úgy, hogy te jól érezd magad – ne úgy, hogy mások mit várnak el.

9. Túl sok telefonozás vagy éppen gépezés nemcsak a szemednek, de a gerincednek is rossz lehet

A görnyedés sosem jó: akkor sem, ha beadandót írsz, vagy éppen csak vicces videókat csekkolsz a YouTube-on, esetleg az instagramodat görgeted végig a telódon. Ezek az elfoglaltságok károsíthatják a gerincedet.

Ha tenni akarsz ellene valamit, akkor mindig figyelj arra, hogy egyenesen ülj és a képernyőd szemmagasságban legyen, így nem kell túlságosan behajolnod. Hidd el, púposnak lenni könnyebb, mint gondolnád!

10. Ne hagyd ki a reggelit

Igazából egy étkezést se hagyj ki, de a reggeli talán a legfontosabb mind közül! Segít elindítani a napodat, jobban tudsz koncentrálni a suliban és sokkal energikusabb leszel. Már egy alma vagy éppen joghurt is sokat tehet a szervezetedért.

11. Ne nézd a méretet a boltokban

Lehetsz XS-es, de elképzelhető, hogy bizonyos üzletben csak az M-es jön rád: emiatt ne érezd rosszul magad! Minden márkának más a beosztása a méretek terén, így ne azt nézd, mi van a címkében.

Emellett ne stresszelj folyamatosan a mérlegen: ameddig egészséges vagy és energikus, addig ezek a legfontosabbak.

12. Az intim testrészed nem „furcsa”

Minden vagina máshogy néz ki, és ez teljesen rendben van. Ez igaz a melleidre is: lehet az egyik kisebb, mint a másik, vagy éppen teljesen egyforma. A formájuk pedig emberenként változik. Amit a magazinokban látsz, nem határoznak meg téged!

13. Oszd meg a doktoroddal, mit érzel

Nem fog elítélni, mondhatsz neki bármit a testeddel kapcsolatban. Ha valami furcsát észlelsz, vagy aggódsz valami miatt, ne félj kérdezni! A melleidben előfordulhatnak csomók, amelyeket pedig rendszeresen ellenőrizz finom nyomkodással.

14. Figyelj most a testedre, később kifizetődik

A sok smink és alapozó, ha tetszik, ha nem, öregít. 18 éves korodig nem is kellene alapozót hordanod vagy éppen nehéz sminket. Ha mégis megteszed, hagyj a bőrödnek pihenőnapokat, és esténként ne felejtsd el lemosni az utolsó cseppig, majd a bőrtípusodnak megfelelő krémmel hidratálni.

Emellett pedig érdemes odafigyelned a testedre, mozogni és ápolni, hiszen ez később ki fog fizetődni. Amit most teszel, lehet, rögtön nem látszanak meg, azonban 30 felett könnyen előjöhet mindennek a nyoma: akár a rossz testtartásnak, kevés ivásnak, sok sminknek vagy éppen a barnítókrémeknek.

15. Senkit nem érdekelnek a hibáid

Legyen rajtad némi pluszkiló, lehet tiszta a bőröd vagy éppen aknés: ameddig te boldog vagy, a többiek is azt fogják látni. A jó és pozitív kisugárzás szépít, míg a rossz és negatív csúnyít – lehet az illető akármennyire „tökéletes”.

betöltés...