Alapvető illemszabályok, amikkel kevesen vannak tisztában

Te is megszeged őket?

1. Ne látogass meg senkit bejelentés nélkül

Hacsak nincs valami nagyon jó indokod arra, hogy meglepetésszerűen beállíts valakihez, akkor mindenképpen telefonálj előtte. Képzeld csak magad a másik helyébe! Vasárnap délután éppen az ágyban fekszel zsíros hajjal, kinyúlt ruhában, amikor hirtelen megjelenik egy ismerős – kínos.

2. Ne rázogasd a vizes ernyőd

Nagy illetlenség, ha a vizes ernyődet úgy próbálod megszárítgatni, hogy őrült módjára rázni kezded. Inkább csukd össze és helyezd be egy neki kialakított tartóba, ott nyugodtan lecsöpöghet.

3. Csak bevásárláshoz használj műanyag szatyrokat

A boltok különféle márkajelzéseivel ellátott műanyag szatyrok nagyon praktikusak, ha bevásárolni mész, de munkába vagy egy baráti találkozóra, üzleti megbeszélésre ne vidd őket. Rendszeresíts egy vászon vagy valamilyen tartós anyagból készült szütyőt, táskát, és abban hordozd a dolgaidat.

4. Ne beszélj politikáról, vallásról, egészségről, pénzről, ha életedben először csevegsz valakivel

Ezek olyan tabutémák, amikről nem illik beszélni az első találkozáson, pláne akkor, ha nagy valószínűséggel csak felületes ismeretséget köttök. Remek példa erre egy nagy cég fogadása, ahol több száz munkatárs gyűlik össze. Nem szerencsés rögtön azzal indítanod, hogy rákérdezel, mi a vallása és kire szavazott a választáson.

5. Ha épp egy találkozón vagy, ne rakd ki a telefonodat az asztalra

Ha mégis megteszed, akkor azt jelzed a másiknak, hogy ő csak addig fontos, amíg meg nem csörren a telefonod, vagy nem üzen neked valaki. Természetesen, ha egy fontos hívást vársz, akkor érhető, hogy figyeled a készüléket, de ilyenkor mindig jelezd, mi a helyzet.

6. Ha belépsz valahova, neked kell először köszönnöd

Sokan úgy gondolják, hogy nem az újonnan érkezőnek, hanem a már ott lévőknek kell először köszönniük, pedig ez hatalmas tévedés. Te érkeztél utoljára, kvázi te vagy a betolakodó, neked kell nyitnod a többiek felé, neked kell üdvözölnöd őket.

7. Egy nő jelenlétében egy férfi csak akkor gyújthat cigarettára, ha előbb engedélyt kér tőle

Ezt nem is nagyon magyarázzuk: így illendő, és kész.

8. Ne használj túl sok parfümöt

Mindig mértékkel locsold magad! Ha még este is érzed magadon a parfümöd illatát, akkor a környezeted majdnem meghalt tőle napközben.

9. Ne fenekeddel, hanem az arcoddal fordulj a moziban, színházban, koncertteremben ülők felé

Ha araszolsz a székedhez a sorok között, mindig arccal szemben legyél az ülő emberekkel, ne a fenekedet mutasd nekik. Utóbbi borzasztóan nagy illetlenség.

10. A férfinak mindig a nő bal oldalán kell mennie

Kivételt képeznek a katonák, mert nekik készen kell állniuk arra, hogy szalutálhassanak, esetleg kardot/fegyvert rántsanak.

betöltés...