Egy csíkszeredai házaspár 30 négyzetméteres házikót épített egy limuzin alvázára

Mindannyian csodálattal tekintünk azokra az emberekre, akik nemcsak álmodoznak, hanem kellően merészek ahhoz, hogy meg is valósítsák őket. Így tett az a két fiatal mérnökből álló csíkszeredai házaspár is, akik saját kezükkel építették fel a házat, amelyet megálmodtak… valamivel másképpen, mint ahogy azt legtöbben megszokhattuk.

Szakács Botond és Emőke hivatásuk szerint tervezőmérnökök, szenvedélyük a lakberendezés, ez inspirálta őket, hogy életre keltsék elképzeléseiket. Csíkszeredától nem messze van egy földterületük, ahol egy kis konyhakertet alakítottak ki, itt termesztik meg a különféle zöldségeket és gyümölcsöket a család számára.

A házaspár férfi tagjának támadt az ötlete, hogy mobilházat építsen a telekre, ami megfelelő kényelmet és menedéket nyújt számukra és kislányuk, Léna számára. Eredetileg egy kerekekre épülő házikót képzelt el, a végeredmény azonban egy 30 négyzetméteres ház lett, ami az ott töltött hétvégék során a család minden szükségletét kielégíti.

.

.

.

Mielőtt belevágtak volna az építkezésbe, alapos számításokat végeztek: lépésről lépésre kigondolták a munkafázisokat, hogy minél kevesebb akadályba ütközzenek a kivitelezés során. Szem előtt kellett tartaniuk az alváz terhelhetőségét, és tekintettel a térségre jellemző időjárásra, a zord csíkszeredai telekre, egy kellően masszív szerkezetet szerettek volna építeni. Emellett a lakás beosztását és a berendezést is a család igényeihez kellett igazítani.

A házaspár úgy gondolta hasznát vennék egy mobilháznak, esetleg lakókocsinak, de ennél valamivel nagyobbra volt szükségük, úgyhogy Botond egy merész lépést tett: vásárolt egy régi limuzint 3000 lejért, amit teljesen „lecsupaszított”, míg csak az alváz maradt, ami aztán tökéletesen bevált házalapnak.

Ezután nekilátott a munkának, ami hosszú folyamat volt. Mivel főleg a hétvégeken tudott dolgozni rajta, körülbelül egy évbe telt megépíteni. Ez idő alatt pedig lelkiismeretesen feljegyzett minden költséget, de ami ennél is fontosabb: rengeteget tanult.

Miután elkészült a ház alapja, úgy döntött a konyhakert területére költözteti az építményt. A költségvetéshiány miatt a megszokott anyagokból: fából, rétegelt lemezből és gipszkartonból építette fel a házat. Bár a külföldi szakértők teljesen más anyagokat ajánlottak a mobilház szerkezetéhez, ezeket igencsak körülményes lett volna a hazai piacon beszerezni, így kitartott eredeti elképzelése mellett.

Az elektromos hálózat, fűtésrendszer és vízvezetékek kialakításához szakértőkhöz fordult, a többi munkálatot azonban ő maga végezte el, és időnként a barátok is besegítettek. Ezek után két kényesebb probléma megoldása következett: kérelmeznie kellett a közüzemi villamos- és vízhálózatra való csatlakozást. Ekkor dőlt el, hogy a jövendőbeli hétvégi ház nem lesz mobil, azonban elvárásainak megfelelően, minden igényüket ki fogja majd elégíteni.

Így épült fel a kétszintes, 30 nm alapterületű ház, amit feleségével közösen rendeztek be. Az alsó szinten található a fürdőszoba, konyha és a nappali, az emeleten pedig a ház két végében egy-egy ágyhelyet alakítottak ki, egyikhez lépcső, másikhoz egy mozdítható létra vezet fel.

A végeredmény mindenkit lenyűgözött, rengetegen voltak kíváncsiak, hogy nézhet ki belülről egy limuzin alvázára épített ház, ezért Botond létrehozta a www.belgurhon.com honlapot, amivel párhuzamosan gyakorlatilag egy kisebb vállalkozást is elindított. A weboldalon az érdeklődök minden fontos információt, apró részletet, és persze több tucat fényképet is megtalálhatnak.

betöltés...